Koncertom All Stars String Ensemble Montenegro zvanično zatvoren Barski ljetopis, preostalo još veče posvećeno Zoranu Gojiću

Koncertom “All Stars String Ensemble Montenegro” noćas je zvanično spuštena zavjesa na ovogodišnje izdanje “Barskog ljetopisa”, a programski će ga sjutra veče zaokružiti posljednje veče “bARS-a”, novoustanovljenog festivalskog segmenta posvećenog barskim autorima. Publika je od 15. jula do 6. avgusta vidjela 24 raznovrsna programa, a kao i na otvaranju, kada je nastupio džez ansambl, i u završnici festivala imala je priliku da prisustvuje ekskluzivnom muzičkom ugođaju.

“All Stars String Ensemble Montenegro”, koji čine deset članova, prerastao je iz kvarteta “Unique” koji je na muzičkoj sceni prisutan od 2010. godine.

“Kvartet ‘Unique’ i dalje nastupa u originalnom sastavu, ali mnogo puta smo imali priliku, a i sami smo željeli, da se poigramo i oprobamo u drugačijem sastavu i sa raznovrsnijim repertoarom. Sada imamo deset članova, i uz violine, viole, violončelo – i kontrabas i perkusije”, kazala je Verica Čuljković, vođa ansambla, koja je objasnila da su za završnicu “Ljetopisa” pripremili žanrovski različit program – klasičnu, tango i filmsku muziku, a publika je uživala i u obradama pop rok hitova, kao i sopstvenim aranžmanima ansambla, inspirisanim kulturnom baštinom Crne Gore.

Nastup na “Barskom ljetopisu” za njih je izuzetno značajan.

“Pojavljivanje na ‘Ljetopisu’ i uopšte festivalima su sjajna prilika da nas publika upozna u drugim gradovima i širom regiona, jer ‘Barski ljetopis’ ima dugu tradiciju i prepoznatljivost, a naši dosadašnji nastupi su pretežno bili namijenjeni za uži krug publike i zatvoreni prostor”, kazala je Čuljković.

Nakon “korona godine”, publika je željno iščekivala dešavanja na “Ljetopisu” i zadovoljna je, kazali su za Radio Bar i Bar info, programom koji je ovoga ljeta bio redukovan i trajao je od 15. jula do 6. avgusta.

I organizatori XXXIV multimedijalnog festivala ne kriju zadovoljstvo uspješnom relizacijom svih 24 programa i dobrim reakcijama publike.

“Ponosni smo na sve sadržaje i programe, a posebno nam je važno što je saradnja, odnosno interakcija sa publikom bila izvanredna. Svi programi izvođeni su na otvorenom prostoru i atraktivnim scenama u gradu i Starom Baru, te su građani mogli, da se pridruže i prate programe, osim, tradicionalno iz publike i mjesta predviđenih za gledaoce, i sa  šetališta ili ulica kada smo imali projekcije filmova u centru grada. Sve u svemu, sumiramo pozitivne utiske i za naredno izdanje osluškivaćemo želje i potrebe publike i programe realizovati u skladu sa tim”, kazala je producentkinja “Barskog ljetopisa”, Milena Charan, koja je izrazila očekivanje da će se život naredne godine vratiti u normalne tokove, a time i festival na uobičajenu koncepciju, koja podrazumijeva značajno više ljetnjih, ali i zimskih programa.

Na posljednjem festivalskom programu sjutra veče (petak, 6. avgust), u okviru segmenta “bARS”, biće priređen omaž pokojnom Zoranu Gojiću i predstavljena njegova knjiga “Podrumijske priče”. O autoru će govoriti njegovi prijatelji, kao i recenzent izdanja Neđeljko Đurović, te urednik knjige Željko Milović. Veče ispred Dvorca kralja Nikole počinje u 20:30.

Share.

Comments are closed.