Laboratorije IJZ potvrdile slučajeve infekcije podsojevima Eris i Forniks

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore saopšteno je da je broj kovid oboljelih u porastu, ali da su simptomi blagi kod većine pacijenata.

Epidemiološkinja u Domu zdravlja Bar, dr Ljiljana Jovićević kazala je da je u našoj opštini od 30. avgusta do danas potvrđeno pet novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV 2, dok je u periodu od 23. do 29. avgusta, bilo sedam zaraženih.

Laboratorije IJZ potvrdile su u ponedjeljak prve slučajeve infekcije izazvane podsojevima EG.5.1 (tzv. Eris) i FL1.5.1 (tzv. Forniks), potomcima omikron varijante SARS-CoV-2 virusa. Crna Gora se tako pridružila spisku država kod kojih je registrovana pojava mutiranih podsojeva omikrona.

Dr Jovićević ističe da se simptomi bolesti izazvani ovim podsojevima virusa ne razlikuju od onih sojeva koji su ranije bili u cirkulaciji.

“Uglavnom se radi o blažim kliničkim simptomima – curenje iz nosa ili začepljen nos, malaksalost, kašalj, bol u grlu i povišena tjelesna temperatura”, objasnila je.

Ona je navela i da je neophodno da lica koja su oboljela nose masku visokog stepena zaštite (N95 ili FFP2) sedam dana od dobijanja pozitivnog rezultata testa, kao i da se pridržavaju ostalih protiviepidemijskih mjera (pranje ruku i izbjegavanje kontakata sa drugim ljudima).

Prema riječima direktora Opšte bolnice, dr Igora Karišika, u ovoj ustanovi ima pacijenata sa upalama pluća, ali covid pozitivnih pacijenata nema.

Share.

Comments are closed.