Luka Drašković: Osnovan onlajn šahovski klub Ostani doma

Gost u popodnevnom programu Radio Bara bio je mladi internacionalni majstor u šahu i državni reprezentativac Luka Drašković, sa kojim je razgovarao Ilija Kovačević.

Šah je jedan od rijetkih sportova koji ne trpi toliko zbog pandemije korone, jer se u posljednjih petnaestak godina dosta preselio na internet.

“Ovo je dodatni test da se vidi da li će turniri moći da se igraju onlajn. Posljednji turnir u svijetu koji je igran prije pandemije bio je Turnir kandidata za prvaka svijeta u Rusiji, na kojem je igralo osam pretendenata na Karlsenovu krunu, ali i taj turnir je prekinut negdje na polovini jer je ruska Vlada procijenila da šahisti neće moći da se vrate svojim kućama. Polemika je ostala: da li je turnir trebalo da bude nastavljen ili ne”, informiše Luka.

Krajem marta, on i drugi mladi crnogorski šahisti (njegov brat Davor, Miloš Pečurica, Blažo Kalezić…) organizovali su prvi onlajn turnir, a kad su vidjeli da sve lijepo teče, osnovali su i klub.

“Sad već imamo oko 150 članova na sajtu chess.com, dugo godina najpopularniji šahovski sajt u svjetu kroz koji svakog dana cirkuliše oko milion igrača iz čitavog svijeta. Klub smo nazvali simbolično ‘Ostani doma’. Pozivam sve ljubitelje šaha da nam se priključe. Jednostavno je, samo se registrujete na ovom sajtu, nađete aplikaciju za pristup našem klubu a neko od nas uvijek dežura i bićete prihvaćeni. Svi mogu da igraju, a to nam je krajnji cilj – popularizacija šaha“, ističe Luka.

Ovaj mladi Baranin, najperspektivniji crnogorski šahista, posljednji “pravi” turnir odigrao je u novembru, planirao je svakako da napravi pauzu do kraja sredine proljeća, ali će ova prinudna pauza biti duža nego što je mislio.

“Žao mi je što je došlo do ove pauze, u posljednjih pet turnira dobro sam igrao, bio sam u naletu. Nadam se da ću nastaviti u istom ritmu nakon korone. U maju je trebalo da igram na Otvorenom prvenstvu Evrope u Sloveniji, jednom od najačih takmičenja u svijetu. Taj turnir je jednom godišnje, igrao sam posljednih godina, igrao bih sigurno i u Sloveniji, ne samo zbog blizine i njegove jačine nego i zbog toga što je dobar za napredovanje. Za avgust je bila predviđena Olimijada u Moskvi gdje bih vjerovatno igrao za Crnu Goru, jer sam već pet godina reprezentativac. Olimpijada je nezvanično otkazana, a uskoro će biti i zvanično. Vjerovatno neće biti ni domaćih liga u julu i avgustu. Proteći će, očigledno, neko  vrijeme dok se sve vrati u pređašnje stanje, pa i šah“, naglašava Luka.

Njegova poruka i šahistima i svim drugim ljudima je da ostanu kod kuće, ali i da uđu u šahovski klub “Ostani doma”“, na sajtu www.chess.com, da pametno iskoriste vrijeme, jer će tamo naći protivnika po mjeri. On će se, obećava, potruditi da što prije postane prvi velemajstor u Baru i obraduje sve prijatelje šaha i sporta u gradu pod Rumijom.

Share.

Comments are closed.