Marija Vuković deveta na Olimpijskim igrama, najveći uspjeh u istoriji crnogorske atletike

Crnogorska atletičarka, bivša članica barskih klubova “Mornar” i “Dionis” Marija Vuković osvojila je deveto mjesto u Olimpijskom finalu skoka uvis, sa preskočenih 196 centimetara, što je najveći uspjeh u istoriji crnogorske atletike.

Marija je tri puta rušila ljestvicu na visini od 198 centimetara, što je centimetar više od njenog ličnog rekorda. Visinu od 196 cm preskočila je iz trećeg pokušaja.

Za medalju je bilo potreban skok od preko dva metra.

“Veliko takmičenje i iskustvo. Naći se na OI sa najboljim takmičarkama je veliki uspjeh. Kao što sam i rekla, bilo je nemoguće doći do medalje sa visinom ispod dva metra. Žao mi je zbog 198, malo sam se pogubila na toj visini, ali izborila sam se kao lavica na 196. Zaista ne znam šta se desilo na 198, nijesam dala ono što mogu. Možda sam propustila šansu, iako medalju ne bih osvojila. Međutim, bila bi ogromna satisfakcija skočiti lični rekord ili državni. Teško je, ali zahvalna sam što sam tu, što sam skakala sa najboljim takmičarkama i što sam prvi put na Igrama bila u finalu”, kazala je Marija Vuković za “Pobjedu”.

Utisci su jaki, Marija je zaplakala u miks zoni.

“Zahvalna sam što sam ovdje i što mogu da usrećim porodicu. Lijep je osjećaj”, kazala je Vuković.

Marija je kao članica “Mornara” još 2010. godine, skokom od 1,91 m, postala Svjetska prvakinja za juniore, u Monkatonu – Kanada. Ona je prvi crnogorski sportista koji je osvojio svjetsku medalju od osamostaljenja Crne Gore 2006. godine i prvi put je za individualnog sportistu svirana crnogorska nacionalna himna za uspjeh na globalnom nivou.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju, od sportista učestvovale su još tri Baranke – Majda Mehmedović (ženska rukometna reprezentacija Crne Gore – završila takmičenje u četvrtfinalnu turnira), Jelena Pantović (streljaštvo, nije uspjela da se plasira u finale OI, u disciplini vazdušni pištolj 10 metara) i Silvija Popović (ženska odbojkaška reprezentacija Srbije, očekuje je meč za bronzanu medalju).

Share.

Comments are closed.