Međugradski saobraćaj i dalje zabranjen vikendom

Do narednog petka, 14. maja, za cijelu teritoriju Crne Gore će važiti iste mjere, jer nijedna opština nije u crvenoj zoni, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Zabrana međugradskog saobraćaja vikendom je i dalje na snazi, kao i zabrana izlaska iz objekata stanovanja od 23 do 5 sati.

Na snazi ostaje ulazak u Crnu Goru bez testa državljanima Srbije, Hrvatske, BiH, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine i Albanije. Ostali mogu ući uz PCR ili serološki test, ili dokaz da su primili obje doze vakcine.

Nove mjere:

  • Dozvoljava se posjeta licima koja su smještena u ustanovama socijalne i dječje zaštite.
  • Produžava se radno vrijeme kladionicama i kockarnicama koje će raditi od 7 do 23 sata.
  • Putnicima i posadi putničkih plovila koja uplovljavaju u Crnu Goru omogućava se ulazak u državi u sa negativnim rezltatom PCR testa koji prilikom ukrcaja nije bio stariji od 72 sata.
  • Ukida se zabrana okupljanja više od dvije punoljetne osobe na otvorenom prostoru.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je da se za tri dana masovne vakcinacije broj vakcinisanih povećao 1,5 odsto na dnevnom nivou.

“U ovom trenutku imamo vakcinisano 10,5 odsto populacije prvom dozom, a 4,7 odsto populacije sa obje doze. Oko 15 odsto odraslog stanovništva je već vakcinisano prvom dozom vakcine”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je apelovala na građane da shvate značaj vakcinacije.

“Vakcinišući se ne samo da štite svoje i zdravlje bližnjih, već indirektno svi zajednički i solidarno sprječavamo širenje i mutacije koje mogu da uruše zdravstveni sistem i zdravlje planete. Ukoliko se više nas vakciniše, manja je šansa da se jave mutagene forme”, navela je ministarka.

“Broj hospitalizovanih u KCCG u zadnje dvije nedjelje drastično manji što je u mnogome olakšalo naš posao i relaksiralo kapacitete KC”, kazao je direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore Đorđe Krnjević.

Hospitalizovano je 49 pacijenata, a popunjenost je ispod 25 odsto kapaciteta Kliničkog centra.

“Više od 403 slobodna mjesta imamo u Crnoj Gori što nas dodatno ohrabruje”, naveo je Krnjević.

Share.

Comments are closed.