Miloš Uskoković se sprema za majku svih trka

Vrsni sportista iz Bara Miloš Uskoković (29) sprema se za novi izazov u jednoj od najtežih sportskih disciplina. Petog oktobra, on će trčati svoju četvrtu ultra trejl trku, i to u Španiji, čuvenu “Ultra Pirineji” koju u organizaciji “Salomona” i Mercedesa zovu i “majkom svih trka”. Mladi Baranin će trčati 56 kilometara po planinama u okolini grada Baga Barselona. I ovog puta, Miloš nastupa samostalno, jer iza sebe , za sada, nema tim, ali, ističe da ima veliku podršku prijatelja koji su i ovaj put uz njega.

“Cilj mi je da se na najjačim ultra trejltrkama , koje organizuje Salomon, što više nametnem, da privučem pažnju sponzora, jer sam u ovom sportu faktički tek junior, računa se da u ultratrejlu pravi rezultati počinju od 35. godine”, kaže Miloš.

Njegov prvi ultra trejl bio je lani na Jahorini, na nagovor druga. Prije toga, ovaj mladić koji je od osme do 25. godine trenirao i igrao fudbal, uglavnom u barskom “Mornaru”, za svoju dušu je trčao polumaratone, dva u Beogradu, po jedan u Podgorici i Budimpešti, sa prosječnim rezultatom od 1 sat i 20 minuta, što mu je dalo samopouzdanja da se okuša i u ultratrejlu, koji je po mnogo čemu više od trke.

“Ove godine sam u aprilu na ultartrejlu u Alpima u Austriji, takođe u organizaciji ‘Salomona’ bio treći, istrčao sam 35 kilometara na trasi koja je bila na 3.400 metara nadmorske visine, što mi je predstavljalo ogromnu barijeru, jer sam došao na start sa nulte nadmorske visine, grčevi i glavobolja su bili neminovni i čini mi se da bih lakše istrčao stotinu kilometara u ravnici nego dvadeset kilometara opet gore”, kaže Miloš.

Premijera u ultratrejlu mu je bila lani na Jahorini, gdje je bio treći nakon 70 kilometara. Ove godine je bio i na prvom crnogorskom ultratrejlu na Bjelasici, gdje je nesrećnim spletom okolnosti izgubio je visok plasman iako je vodio prvih dvadeset kilometara, promašio je stazu.

“Ultratrejl podrazumijeva da se trči i po sedam-osam sati, konstatno je 170-180 otkucaja srca u minuti. Koncentracija pada nakon četrdesetog kilometra, a morate ostati fokusirani jer je teren težak i najmanja nepažnja vodi u povredu. Negdje dionice prelazite kao planinar, jer za razliku od trčanja po ravnom, ovo je kros u prirodi u kojem se tokom trke mijenja nekolio terena”, kaže Miloš. Ovo nadmetanje je sve popolarnije i u našem regionu, gdje se održava u svakoj zemlji. Kondiciju za ovakvo zahtjevno takmičenje Uskoković održava svakodnevno zahvaljujući porodičnoj farmi koka nosilja u planini u blizini Ribnjaka.

“Do farme je osam kilometara, idem do nje makar dva puta dnevno, jednom u oba smjera trčim, drugi put vozim biciklo”, zaključio je Miloš Uskoković.

Share.

Comments are closed.