Na današnji dan osnovana Prekookeanska plovidba

Na današnji dan, prije tačno 60 godina, 4. maja 1961, na inicijativu predsjednika Opštine Bar Ljubomira Markovića, osnovano je “Brodarsko preduzeće za prekookeansku plovidbu u izgradnji – Bar”, koje je nekoliko mjeseci kasnije dobilo ime “Prekookeanska plovidba Bar”.

“Preduzeće će se baviti prevozom robe i putnika sredstvima pomorskog saobraćaja. Preduzeće osniva Narodni odbor Opštine Bar. Direktor preduzeća je Dabanović Andrija”, stoji u Rješenju o osnivanju preduzeća.

Počelo se sa dva brodića obalske plovidbe, “Topolica” (35 tona nosivosti) i “Sutorman” (nosivost 250 tona), a “osim ta dva broda”, govorio je osnivač kompanije Andrija Dabanović u intervjuu 1974. godine, “imali smo još sto, stolicu i orman”. Drveni brodići su bili skromnih dimenzija (“Topolica” samo 14,7 x 4,8 metara, a “Sutorman” 35 x 6,85 metara) i brzine (6 n/m na čas, i 8 čvorova na čas).

Brod “Evros”, tipa “Liberti”, građen za samo jedno putovanje preko Atlantika u Drugom svjetskom ratu, kupljen je 13. oktobra 1961. godine. Nosivosti oko 10.500 tona, dužine 250, a širine oko 20 metara, doplovio je u barsku luku iz Rijeke sa 400 tona vune za Vunarski kombinat Bijelo Polje, 26. oktobra iste godine kao prvi prekookeanski brod kompanije. Preimenovan je u “Bar” i krenuo iz matične luke u u navigaciju širom svijeta.

Brodarsko preduzeće je oktobra 1961. godine nazvano “Prekookeanska plovidba”, a od grčkog brodovlasnika Livanosa 11. avgusta 1962. godine kupljen je drugi veliki brod – “Cetinje”. Marta 1963. uzet je od “Atlantske plovidbe Dubrovnik” brod “Cavtat”, tri mjeseca kasnije “Dugi otok”, a u 1964. stigla su novom preduzeću još dva broda – “Mojkovac” i “Kolašin”.

Preduzeće je napravilo veliki korak za vrijeme blokade Kube od strane SAD, jer su i pored embarga nastavili da plove ka ovoj zemlji i prevoze razne terete, najviše šećer.

“Prekookeanska plovidba” je vrlo brzo postala ponos Bara i Crne Gore. Taj je gigant hranio stotine porodica, pomagao ljudima u nevoljama, izgradio mnogo stambenih objekata, davao trinaestu platu radnicima, a u Baru se govorilo “živi dobro ka’ da radi u Prekookeansku”… Tokom postojanja, u vlasništvu kompanije su bila 63 motorna broda.

Share.

Comments are closed.