Na FPEP otpočela nova studijska godina

ZAKUPLJEN REKLAMNI PROSTOR

Prigodnom svečanošću povodom prijema brucoša, na Fakultetu za poslovnu ekonomiju i pravo Bar otpočela je nova studijska godina.

Brucošima se obratio dekan, prof. dr Rajko Novićević.

“Izgradnjom novih ekonomista i pravnika stvaramo najvažnije preduslove da i naše društvo bude razvijenije i srećnije. Razvijeno i srećno je samo ono društvo koje je usmjereno ka znanju i oslanja se na znanje. Budite sigurni da će ova vaša odluka značajno promijeniti vaše i živote vaših najbližih. Na Fakultetu za poslovnu ekonomiju i pravo posvećeno tragamo za rješenjima koja bi predstavljala adekvatan odgovor na savremene potrebe i izazove našeg ukupnog društveno ekonomskog konteksta. U tom smislu permanentno obogaćujemo i aktuelizujemo nastavne kurikulume koji predstavljaju iskaz savremenih procesa i promjena koje su sve ubrzanije i sa posljedicama koje je teško sagledati. To je još jedna imperativna norma koja nameće obavezu permanentnog rada i učenja.

Pravo i ekonomija determinišu onu neophodnu samobitnost i održivost svake društvene zajednice. Svjedoci smo da je upravo na tom polju najviše dilema na koje i mi, kao akademska zajednica, imamo obavezu da dajemo odgovore, u protivnom ne treba da postojimo. Nauka i nema puni smisao, ako ne daje odgovore i nije u funkciji rješavanja životnih problema. Njena ishodišta moraju da imaju za rezultat veći životni konfor i zadovoljstvo. Sama za sebe, smještena u institutske i profesorske fioke ne znači ništa i nema nikakav značaj”, rekao je, pod ostalog, dr Novićević.

Po njemu, Covid.19 nije ekonomski ili pravni fenomen, već epidemiološki, odnosno zdravstveni, “ali mi kao ekonomisti i pravnici uviđamo njegove, ne male ekonomske i pravne refleksije. Jako je važno da iz ove situacije i ambijenta izvučemo određene pouke i da ova situacija ne predstavlja samo beznađe i opštu kuknjavu nego i šansu da dosta toga naučimo i budemo spremniji za nove izazove koji će biti ne manje izazovni i poznati. Dakle, jako je važno izvući pouku da je društvo ne prosti skup elemenata, već rezultat njihove međusobne sinergije”.

Studenti su obaviješteni da će nastavne aktivnosti u nastupajućem semestru biti realizovane fizički u prostorijama ustanove, osim ukoliko drugačije ne propišu nadležna tijela Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore.

ZAKUPLJEN REKLAMNI PROSTOR

Share.

Comments are closed.