Na Ljetopisu promovisana nova zbirka pjesama Milice Vukmanović Itija – rukopis iz sna

U sklopu književnog programa 33. “Barskog ljetopisa”, sinoć je na platou ispred Dvorca kralja Nikole, autorsko veče imala poznata pjesnikinja iz Bara Milica Mima Vukmanović.

Kroz razgovor sa moderatorkom mr Anom Pejović, autorka je publici približila tri decenije dugo stvaralaštvo i nadahnuto govorila stihove iz svoje nove zbirke poezije “ Itija- rukopis iz sna” koju je Kulturni centar Bar objavio 2019.godine.

Naziv Itija, kovanica je same autorke i zapravo je spoj izraza “ i ti i ja”. Pjesnikinja je navela je da ta riječ za nju ima brojna značenja.

“Kad se kaže Itija čitalac prvo pomisli na ljubavnu dimenziju mog poetskog stvaralaštva. Itija nije samo to. Itija je i misaona, refleksivna i poezija koja je posvećena, sa određenim toponimima moga grada ili zavičaja. Volim da kažem da je Itija moj pjesnički kontinent. Itija je moja pjesnička boginja, ime koje sam ja stvorila. To je ono vječito sjedinjavanje ‘I ti i ja’, ono traženje svoje ravnosuštene polovine. Mogu da kažem da je Itija pronalaženje Boga u meni traženjem pjesme. To je vjerovatno dio mog ostvarenog i životnog i poetskog sna”, objasnila je Vukmanović.

Da Itija jeste njena pjesnička preokupacija, utočište i ishodište njene inspiracije, svojevrsni stvaralački lajt-motiv, govori i lako uočljiva činjenica da se i njena zbirka iz 1993. godine zove upravo tako – „Itija“.

“To je kao da imate dijete pa mu nadjenete ime koje nema nijedno drugo na svijetu; a dobro je, lijepo je. Tako i Itija. Svaka moja buduća knjiga nosila bi taj prefiks. Možda sam ja jedna od onih pjesnika koji pišu jednu knjigu čitav život. Kao Dostojevski, kao Kolundžija, kao mnogi drugi. Odnosno pišu i dopisuju tu jednu knjigu. Tako ću ja nastojati da, ako bude novih pjesama, a već ih ima, to bude Itija u nekom drugom obliku, ali svakako Itija”, dodala je autorka.

Recezent knjige i moderatorka večeri mr Ana Pejović kazala je da obimno poetsko tkivo Milice Vukmanović, stvara nove ikoničke i indeksne kodove, koji zahtijevaju detaljniju i iscrpniju lingvostilističku analizu.

“Nije pjesma ono što pročitate već je pjesma ono što u vama propjeva kada zatvorite oči za tren ili za vječnost,svejedno. Ova zbirka poezija zaista ima tu moć, pročitajte je…zatvorite oči i oslušnite vječnost u vama “ poručila je mr Pejović.

Milica Mima Vukmanović rođena je u Baru 1956. godine. Objavila je nekoliko knjiga poezije: „Sveti grijeh“ (1990), „Itija“ (1993 ), „Plač vinskog mjeseca“ (1994), „Itija rukopis iz sna“ (2019 ). Njena poezija je zastupljena u mnogim zbornicima, izborima i u tri antologije: „Snevne Evine kćeri“, „Antologija pjesama o vinu“ i „Antologija pjesama o maslini“.Poezija joj je prevođena na ruski, rumunski, makedonski, slovenački, engleski i italijanski jezik.Učesnica mnogih književnih festivala u Crnoj Gori i regionu, a njeno stvaralaštvo je nagrađeno brojnim priznanjima.

U nastavku „Ljetopisa“ večeras u 20h na Ljetnjoj pozornici Doma kulture počinje besplatna projekcija Spilbergovog poznatog, Oskarom višestruko nagrađivanog filma „E.T. Vanzemaljac“.Nešto kasnije, u 21h, na platou pokraj Dvorca kralja Nikole, kroz razgovor sa Milanom Vujovićem književnikom i novinarom Radio Bara, svoj prvi roman „Let plavog safira“ predstaviće poznati barski pjevač, kompozitor, tekstopisac i vođa čuvene grupe „Katapult“, Goran Pejović Gula.

Share.

Comments are closed.