Na Virpazaru se danas održava Festival čuna

Na Virpazaru se danas održava Festival čuna, u cilju odavanja zahvalnosti, kako bi čun, a time i crnogorsku tradiciju i kulturu zaštitili od zaborava.

Čun, čija je izrada zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Crne Gore, za ljude iz kraja nadomak Skadarskog jezera oduvijek je značio život, a mnogi sa ponosom ističu da je branio i hranio Crnu Goru.

Tim povodom u razgovoru za  Bar Info PR Festivala Aleksandra Masoničić poziva sve građane i turiste da se danas od 17 časova pridruže krstarenju po Skadarskom jezeru, čime će i otpočeti program današnjeg festivala.

„Nakon defilea čunova, u okviru kojeg će posjetioci uživati u pejzažima Skadarskog jezera, održaće se trka čunova. Ovogodišnja trka ima  za cilj afirmaciju čuna kao nematerijalnog kulturnog dobra i zakonitog ribolova,budući da će u trci  učestvovati samo privredni ribolovci tj. učesnici koji imaju ribolovnu dozvolu i ribolovci koji za ribolov koriste drveni čun“, istakla je Masoničić.

Za pobjednike trke obezbijeđene su vrijedne nagrade, prvoplasirani dobija nagradu od 300, drugoplasirani od 200, a trećeplasirani nagradu od 100 eura. Nacionalni parkovi Crne Gori koji danas obilježavaju Dan Skadarskog jezera za pobjednike su pripremili nagradu u vidu godišnje ribolovne dozvole.

Masoničić je dodala da ovaj festival prije svega predstavlja ulaznicu za turističku sezonu u Baru, a naročito na Skadarskom jezeru, odakle u svijet idu predivne fotografije sa krstarenja u čunovima i obilaženja okolnih krajeva crmničke nahije.

Masoničić se zahvalila  na podršci Turističkoj organizaciji Bar, Mjesnoj zajednici Crmnica, kao i Nacionalnim parkovima Crne Gore i zaključila da „sljedeće godine očekuju veću podršku Opštine Bar kako bi ovaj festival poprimio međunarodni karakter i bio sve veća promocija ljepota Bara i van granica Crne Gore.“

Na kraju dana gosti će uživati uz muzički zvuk grupe “Milky wave”.

Share.

Comments are closed.