Nagrade – kruna uspješnog rada u OŠ Anto Đedović

Na kraju prvog polugodišta i kalendarske godine, kada se sumiraju rezultati , u OŠ “Anto Đedović” su i više nego zadovoljni.

 “Da se vrijedno radilo, uprkos vanrednim okolnostima i otežanim uslovima u doba pandemije, svjedoče i nagrade kojima su se okitili učenici i nastavnici “ , istakla je direktorica škole prof. Stanka Vukčević.

U okviru „Programa podrške talentovanim učenicima“ realizovane su mnoge aktivnosti za talentovane učenike. Osvojene nagrade potvrđuju da je škola rasadnik talentovanih učenika koji uz stručno vođenje i podršku svojih mentora i porodice postižu značajne rezultate.

Nagradu iz Fonda za talente, koju dodjeljuje Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta su: Matea Šćekić , VII-1 , profesorica informatike sa tehnikom, Milica Joksimović, profesorica biologije Dragana Vukčević, I profesor matematike Nikola Dukić. Osim diplomama, nagrađeni su novčanim nagradama od po 500 eura koje je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta obezbijedilo za najbolje učenike i nastavnike.

U okviru Konkursa za dodjelu stipendija talentovanim učenicima osnovnih i srednjih škola za školsku 2020/2021. godinu, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta dodijelilo je stipendije učenicima osnovnih i srednjih škola . Iz OŠ Anto Đedović” stipendije su dobili Ivona Milić,VII-1 , Stefan Đoković,VIII-2 i Balša Đoković,IX-1.

Najbolji na školskom takmičenju iz engleskog jezika bili su Andrea Babić,IX-1 (mentorka Lidija Ivanković), Almin Agović i Damir Babaić IX-2 (mentorka Danijela Đuranović) ;

U takmičenju iz fizike najbolji su bili Emir Alković, Balša Đoković (IX-1) i Strahinja Striković (IX-2) ,mentor: Vladimir Petrović. Oni će predstavljati školu na Državnom takmičenju koji organuzuje Ispitni centar.

Na 7. Konkursu časopisa za dečje stvaralaštvo ,,Tabla“ iz Niša na temu ,,Priča/pjesma sa bakinog/dekinog tavana“ Tamara Joković VII-1, osvojila je drugo mjesto a Anđelija Đurković VII-1, specijalnu nagradu. Njihova mentorka je prof. Svetlana Knežević.

-Na konkursu „Obrazovanjem protiv predrasuda“ (u okviru projekta „Naučiti živjeti zajedno“) prvu nagradu za likovno stvaralaštvo osvojila je Šejla Musić, VI-1 ( mentorka prof. Danijela Boljević) dok je treću nagradu za literarno stvaralaštvo pripala Matei Šćekić (mentorka prof. Svetlana Knežević,).Konkurs je organizovala NVO Djeca Crne Gore, a podržan je od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Diplome za učešće u projektu „Video skroji bicikl osvoji“ dobile su Vinka Zec i Željana Đoković (mentorka prof. biologije Dragana Vukčević) Konkurs su realizovali NVO Green Home, Savjet za ekološku gradnju i Mreža za klimatsku akciju (Brisel) a podržan je od Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Ministarstvo javne uprave.

Na Eko kvizu za djecu i mlade (projekat „Zelena avantura“) u ekipi koja je osvojila prvo mjesto je i Matea Šćekić (VII-1). U pobjedničkoj ekipi je i Matija Fatić (IX-1) koji je učestvovao u ime barskog izviđačkog odreda „24.novembar“. Takmičenje je organizovao Savez izviđača Crne, a podržano je od strane UNICEF-a.

Matija Fatić (IX-1) boravio je u septembru 2020. u Letnjoj naučnoj školi u organizaciji istraživačke stanice Petnica po preporukama predmetnog nastavnika Dragane Vukčević,prof. Ovogodišnji rad naučne škole za ljubitelje prirodnih nauka bio je u skladu sa epidemiološkom situacijom, uz poštovanje mjera .

Učenici OŠ “Anto Đedović” postigli su zapažene rezultate i u vanškolskim aktivnostima .

Emir Alković (IX-1) osvojio je prvo mjesto na opštinskom konkursu „Filmom kroz grad“ (u okviru kampanje „Evropska nedelja mobilnosti“ i povodom obilježavanja Međunarodnog dana bez automobila) u organizaciji Opštine Bar .

Anabela Mujović (IX-2) ,član AK “Sanja” osvojila je zlatne medalje na 62. Prvenstvu Crne Gore u krosu /u trci starijih pionirki na 1000 m/, na 27. Podgoričkom maratonu/u trci juniorki na 5000m/ ,na 600 m na atletskoj trci Trofej Podgorice-memorijal Veliša Mugoša i proglašena je za najbolju pionirku Atletskog saveza Crne Gore u 2020.

Ivona Milić (VII-1) je na međunarodnom festivalu “Polihimnija” u Skoplju osvojila je drugu nagradu, dok je na prvom online takmičenju Memorijal „Sanja Pavlović“ osvojila je treću nagradu u trećoj kategoriji (u klasi profesorice Ane Vukazić).

Balša Đoković (IX-1) osvojio je drugo mjesto na teniskom takmčenju„Masters 16 za dječake I učvrstio 4. poziciju na rang listi (do 16 godina )za 2020. godinu.

U ovoj obrazovnoj ustanovi obilježeni su važni datumi, uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera- brojnim aktivnostima obilježena je Dječja nedjelja, a u okviru projekta Svjetska nedjelja svemira-Crna Gora. Učenici su na kreativan način kroz likovne radove i modelovanje prikazali viđenje svemira. Obilježena je i Nedjelja kodiranja, kao i Evropska noć istraživača. U okviru projekta ENO ART – Ligth for the Earth, učenici su slali poruke za bolju budućnost svakom kutku planete. Na poziv portala “Prisvjetni rad”, u školi je realizavana anketa o vannastavnim aktivnostima. Istraživanjem je obuhvaćen 31 učesnik: direktorica škole, 12 nastavnika i 18 učenika. Rezultati ankete objavljeni su na školskom sajtu koji svakodnevno promoviše rad škole.

Početkom decembra školu su posjetili predstavnici NVO Centar za afirmaciju RE populacije-CAREP i dodijelili pakete školskog pribora učenicima romske i egipćanske populacije. Akcija je planirana u okviru projekta HELP-a koji finansira Ambasada Njemačke u Podgorici. Predstavnci ovih organizacija, zajedno sa koordinatorkom Tuša Vasvije, uručili su pribore, a u ime učenika zahvalio je Beriša Renat (VIII-2).

Saobraćajni čas “ALFA centra” realizovan je 16.12. U pitanju su edukativne radionice namijenjene osnovnim školama na temu bezbjednog saobraćaja koje ALFA centar sprovodi u sklopu projekta “Pusti neka zvoni” (za učenike III razreda osnovne škole) u partnerstvu sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva. Radionice je, uz poštovanje aktuelnih mjera, održala predstavnica ALFA centra sa predstavnicima CB Uprave policije. Učenici III-1,III-2 i III-3 su na zabavan način stekli prva znanja o saobraćajnim pravilima i propisima i naučili obaveze i poštovanja istih. Kao poseban dio aktivnosti u okviru edukativne radionice održan je kratki kviz “Šta znaš o saobraćaju”.

Škola učestvuje i u edukativnoj kampanji o zaštićenim vrstama životinja I biljaka, koju je pokrenula Evropska unija u Crnoj Gori kako bi pomogla da ih javnost bolje upozna i razumije zbog čega je biološka raznolikost važna za sve nas. Riječ je o edukativnoj kampanji “I ja sa vama” u okviru koje su zaštićene vrste na slikovit način predstavljene na sajtu www.biodiverzitet.me . Koordinatorka ove akcije u školi je Dragana Vukčević,prof.biologije.

Ova obrazovna ustanova bila je domaćin dodjele nagrada u okviru projekta “Naučiti živjeti zajedno” ; Organizator konkursa, predsjednica NVO Djeca Crne Gore, Sabra Đečević, uručila je krajem decembra nagrade učenicima i njihovim mentorima, a škola je dobila lopte i vijače za nastavu fizičkog vaspitanja. Kao završna aktivnost projekta, 29. Decembra održana je online konferencija “Škola kao resurs u prevenciji i borbi protiv predrasuda”. Učestvovali su i predstavnici škole –profesorice Nataša Biberdžić, Svetlana Knežević i Danijela Boljević, kao i nagrađene učenice Šejla Musić (VI-1) i Matea Šćekić (VII-1).

Predstavnice Sekretarijata za kulturu, sport I mlade posjetile su školu 08.12. Povod je praćenje stanja školstva u Opštini i podrška koju Sekretarijat pruža školama. Analizom stanja u školstvu na teritoriji naše opštine, Sekretarijat predlaže mjere za rješavanje problema i unapređenje razvoja u oblasti obrazovanja. Na sastanku sa upravom škole planirane su naredne aktivnosti.

Početkom decembra školu je posjetila Nataša Jovićević, saradnik CEED Consulting-a . Posjeta je planirana u okviru anketiranja predstavnika organa državne uprave, jedinice lokalne samouprave i javne službe za potrebe projekta “Uspostavljanje inventara javnih objekata na državnom i lokalnom nivou za potrebe sprovođenja mjera energetske efikasnosti”. Projekat je pokrenulo Ministarstvo ekonomije Crne Gore.

Besplatno zimovanje za učenike korisnike MOP-a i bez roditeljskog staranja organizovano je i ovog januara .

Zbog pandemije koronavirusa i izmijenjenog načina života i rada, i rad Učeničkog parlamenta ove godine prilagođen je situaciji, a aktivnosti se realizuju prema mogućnostima. U prvoj sedmici novembra konstituisan je Učenički parlament za šk. 2020/’21. Predstavnici Parlamenta su birani preko odjeljenjskih zajednica, a odjeljenjske starješine su koordinatoru dostavili imena učenika . Planirano je da se većina aktivnosti odvija preko Teams platforme i da se fokus stavi na ideje, kreativnost i inicijativu samih učenika. Ove aktivnosti koordiniše pedagog Vlatka Gažević Marković.

Svi članovi Nastavničkog vijeća prošli su obuku za platformu Microsoft Teams koju je organizovalo Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a, za potrebe nastave i rada na daljinu. U vrijeme pandemije zaposleni redovno pohađaju online seminare, predavanja, savjetovanja i druge obuke u okviru svog profesionalnog usavršavanja. Tri profesorice: Ivana Mrvaljević, Vesna Čabarkapa i Svetlana Knežević dobile su više zvanje Ministarstva prosvjete što potvrđuje da se nastavnici svakodnevno usavršavaju u radu, istakli sui z ove obrazovne ustanove. U projektu Ministarstva prosvjete koji podrazumijeva online obuku, odnosno usavršavanje engleskog jezika.učestvuju Rodoljub Pikula, prof.razredne nastave, Nikola Dukić ,p rof. matematike i Milica Joksimović, prof.informatike.

U projektu Uči doma koje je pokrenulo Ministarstvo prosvjete učestvuje i predstavnica naše škole Dragana Vukčević,prof.biologije , a svi dobitnici višeg zvanja i nagrade iz Fonda za kvalitet i talente, dobili su poziv od Ministarstva prosvjete za učešće u ovom projektu.

U školi je tokom prvog polugodišta organizovano polaganje tri stručna ispita za vaspitača i prof.razredne nastave. Nakon završetka prvog polugodišta, 31. decembra, održane su sjednice na kojima su verifikovani uspjeh i vladanje za ovaj klasifikacioni period. Direktorica Stanka Vukčević,prof. zadovoljna je postignutim rezultatima i poželjela je učenicima i kolegama dobro zdravlje i uspjeh u 2021. godini.

Share.

Comments are closed.