Nagrađivani film Duga prikazan u Baru

Večeras je u bioskopu Doma kulture prikazan višestruko nagrađivani kratki film „Duga“, reditelja Aleksandra Vujovića.

Film “Duga” za koji, uz režiju Vujović potpisuje i montažu, realizovan je u okviru međunarodnog projekta “CIRCE“, finansiran iz evropskih fondova u produkciji Apulia Film Commission, u izvršnoj produkciji Boka F i uz podršku Filmskog centra Crne Gore.

Film je nastao po motivima istinite priče iz knjige “Dipingo dunque esisto!” prestižnog italijanskog umjetnika Gaetana Grila. Scenario je po autorovoj ideji i sinopsisu napisala Jelena Lela Milošević.

Uloge tumače: šestogodišnji Nikša Radojičić, Miloš Pejović, Ana Vučković i Đorđije Tatić.

Od svjetske premijere krajem oktobra 2020. godine, Vujovićev film je dobio ukupno 36 međunarodnih nagrada i priznanja.

Po završetku projekcije koja je trajala 17 minuta, barskoj publici se obratio reditelj Aleksandar Vujović i, u ime domaćina, dr Anastazija Miranović, upravnica Zavičajnog muzeja.

Vujović je govorio o nastanku filma, koji je, pored ostalih lokacija, sniman i u barskim maslinjacima, o zanimljivim događajima sa snimanja, kao i o životu filma.

“U martu je film prikazan u Beogradu na 68. Međunarodnom festivalu, gdje je ‘Duga’ otvorila takmičarski program, a prošlog petka je bila prezentacija filma u Milanu, u jednom istorijskom bioskopu u centru grada, što me posebno raduje”, kazao je Vujović.

“Crna Gora je ponosna što je dobila jedan ovako značajan film. Sama činjenica da je osvojio 36 međunarodnih nagrada dovoljno govori. Meni je ovdje glavni glumac priroda. Priroda kao fenomen, kao senzacija. Film je sniman na posebnim toponimima Crne Gore, u barskim maslinjacima, u okolini Nikšića i Podgorice. A duga se pojavljuje na početku i na kraju filma, kao inspiracija, kao nešto neuhvatljivo čemu težimo, kao vezivno tkivo između dječaka i umjetnika koji on, kasnije, postaje, naglasila je Anastazija Miranović.

Aleksandar Vujović je, inače, docent na fakultetu za dizajn i multimediju Univerziteta Donja Gorica.

Share.

Comments are closed.