Narednog četvrtka Veče žuke u Sutomoru

NVU „Udruženje Spičana Nehaj“ u četvrtak, 18. maja organizuje prvo „Veče žuke“. Planirano je da se manifestacija održi na Velju vodu, tačnije ispred restorana „Izvor“, od 18 sati.

Sa snimanja dokumentarnog filma o trljenju žuke

Predsjednik Udruženja „Spičani“, Milan Madžar ističe da se ideja za organizovanje „Večeri žuke“ sama nametnula, sve u cilju očuvanja procesa trljenja žuke, koji je bio karakterističan za cijeli Mediteran.

Milan Madžar

„Poznati smo kao neko ko baštini i čuva tradiciju Spiča. Žuka se kod nas trlila na četiri trlila i to – Trlilo Matkovića (današnje Kadice), Brvačko trlilo, na Malu vodu i na Maljeviku na Zgradića trlila. Od niti koje su se dobijale tokom tog procesa, pravile su se košulje, stolnjaci, vreće … Ovih dana snimamo i spot koji će prikazati taj proces. Želio bih da se zahvalim snimatelju Andriji Krivokapiću, velikim i malim glumcima, kao i svima ostalima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta. U planu nam je da zaštitimo trlila i sam proces dobijanja žukinih niti, kao nematerijalno dobro Crne Gore“, kazao je za Radio Bar i Bar Info Madžar i pozvao sve zainteresovane da dođu na ovaj jedinstveni događaj.

Tom prilikom biće predstavljen i kratki, dokumentarni film o procesu trljenja žuke, dok će u muzičkom dijelu programu nastupiti Darko Martinović.

Share.

Comments are closed.