Nova knjiga poezije Mime Vukmanović nakon 25 godina

Pjesnikinja iz Bara, Milica M. Vukmanović, nakon pauze od četvrt vijeka, objavila je knjigu pjesama „Itija-rukopis iz sna“.

Izdavač je Kulturni centar Bar, u okviru biblioteke „Barski ljetopis“.

„Obimno poetsko tkivo Milice Vukmanović strukturirano kroz sedam ciklusa, sa preko stotinu, tematski i kompoziciono različito interpoliranih pjesama, konfiguriše se u centralni makrohroprotonski konstrukt (Univerzum Itije), unutar kojeg egzistira skoro zapanjujući broj mikrohronoskopskih jedinica, što na jednom širem planu stvara nove ikoničke i indeksne kodove koji zahtijevaju detaljniju i iscrpniju lingvostilističku analizu. Ovo, do sada napisano, predstavlja samo minoran osvrt na poetiku Milice Vukmanović, jer nije pjesma ono što pročitate, pjesma je ono što u vama propjeva kada zatvorite oči, za tren ili za vječnost, svejedno. Ova zbirka poezije ima tu moć. Pročitajte, zatvorite oči i oslušnite vječnost u vama“, napisala je, između ostalog, mr Ana Pejović u recenziji knjige.

Milica Mima Vukmanović do sada je objavila tri knjige poezije – „Sveti grijeh“, „Itija“ i „Plač vinskog mjeseca“. Njena poezija zastupljena je u velikom broju zbornika i antologija, a pjesme su joj prevođene na ruski, rumunski, makedonski, slovenački, engleski i talijanski jezik. Učestvovala je na mnogim književnim festivalima u Crnoj Gori i regionu, dobitnica je više književnih nagrada i priznanja.

Share.

Comments are closed.