VIDEO: Nova pjesma i spot Safeta Saja Kovača – Jak vjetar

“Jak vjetar“ naziv je pjesme koju je prije nekoliko dana objavio barski gitarista Safet Sajo Kovač, koji trenutno živi i radi u Poljskoj. On je autor kompozicije i teksta, a po prvi put se pojavljuje i kao pjevač.

“Učim pjevanje, jer do sada nisam pjevao. Čovjek uči čitavog života. Imam 56 godina ali se i dalje osjećam mlad. Sve je to zbog ljubavi. Isto kao Ray Wiliams, frontman grupe ‘Genesis’ koji živi u Poljskoj i koji je oženio Poljakinju“, s osmjehom priča Sajo za Bar info i Radio Bar.

https://www.facebook.com/594988714229665/videos/3438019102902526/

Svoju suprugu upoznao je u Starom Baru, kada je ispred vrata drevnog grada svirao gitaru. Prisjeća se i prvih susreta sa ovim instrumentom.

“Rođen sam na Pristanu. Krajem 1960-ih preselili smo se u Stari Bar. U mojoj porodici je bilo devet članova. Moj brat je svirao gitaru. Kao osmogodišnjak probao sam i ja da sviram.To je bio moj prvi susret sa gitarom. Mogu reći da je taj moment obilježio moj život. U teškim životnim trenucima muzika mi je uvijek pomagala. Sa 17 godina počela je i popularnost. Svirao sam u tada veoma popularnom barskom bendu ‘Karlo V’,  za koji sam uradio dosta kompozicija, potom sa ‘The Acropolyss Band-om’, a u Srbiji sam oformio i bend ‘Panonski korali’“, prisjeća se Sajo.

Otkriva i da je oduvijek  znao da će se baviti muzikom i komponovati. Njegova djeca su takođe talentovana.

“Imam četvoro djece – Jasminu, Emila, Silvanu i Stefana. Dječaci su takođe muzičari. Emil pjeva i svira klavijature, Stefan pjeva i svira gitaru. Imam i troje unučadi. Svi žive u Srbiji. Nedostaju mi“, priča Safet.

On već tri godine živi u gradu Tomašov Mazovjecki u Poljskoj, gdje se bavi muzikom i ima sopstveni muzički biznis. Tamo mu je lijepo, ali mu kako ističe, nedostaje Crna Gora.

“Nedostaje mi jako Crna Gora, nedostaje mi Bar. Prošle godine sam se oženio u Starom gradu. Sanjali smo da ćemo godišnjicu braka proslaviti na istom mjestu. Čak smo i spot za pjesmu ‘Jak vjetar’ htjeli da snimimo tu, ali pandemija koronavirusa nas je spriječila. Ipak, veoma smo srećni što nam je Branko Maljević poslao fotografije Starog grada pa je reditelj i scenarista  ‘BRANDmedia’ Dariš Kvapiševic, sve to lijepo uklopio u video“, priča Kovač.

U Poljskoj mu pored ostalog najviše nedostaju maslinovo ulje i crne masline.

“Maslinovo ulje ovamo ima totalno drugačiji ukus, koji mi se uopšte ne sviđa. Najbolje maslinovo ulje je kod mog kumare Filipa Jovovića. Mnogo mojih prijatelja odavde pita odakle nam to super ulje. Ovdje ima puno mjesta za uživanje, naročito za stare ljude i djecu. Sviđa mi se što ima mnogo drveća i šuma, koje ja volim, ali je vazduh ovdje veoma zagađen zbog smoga“, objašnjava on.

Safet kaže da je pjesmu “Jak vjetar“ posvetio “ljudima koji žele da budu zajedno i ne interesuje ih rastajanje“.

“Inspiracija za pjesmu je došla iz želje da vidim moju dragu ljubav. U to vrijeme ja sam bio u Starom Baru, a ona u Poljskoj, a duvao je jak vjetar. Čekao da me moja ljubav pozove telefonom. Osjećao sam kao da mi je taj jak vjetar davao snagu”, romantično se prisjeća.

Kovač ističe da muzička industrija nije laka, ali i najmanji uspjeh ga usrećuje, jer “zna da ono što radi ljudima donosi radost“. Zbog toga je pokrenuo i svoju Fejsbuk stranicu.

“Ideja za ovu stranicu nastala je iz želje da podijelim moju muziku, ali i da podstaknem druge da neprestano traže svoj put i da se razvijaju, ne samo u muzičkom smislu. Tu mogu pronaći i zanimljive detalje sa mojih putovanja, savjete o sviranju gitare, a najviše ohrabrenje i muzičke vježbe“, ponosno govori Kovač.

U posljednje vrijeme nostalgiju ‘liječi’ u ‘live’ druženju sa prijateljima na Fejsbuku, gdje često ispunjava njihove muzičke želje.

“Mnogo njih me je zamolilo – ‘Možeš li nam svirati pjesme koje nas podsjećaju na naše dane mladosti?’. Poklanjam im tu muziku. Nikada ranije nisam pjevao, a da bih pjevao morao sam otići u školu pjevanja. Često sam uživo na Fejsbuku jer i dalje uživam u ex-jugoslovenskoj muzici, kao i puno mojih prijatelja. Ljudi vole te stare dobre pjesme, naročito hitove osamdesetih. Tih godina je muzika bila posebno dobra i izuzetna za slušanje. Sada u slobodno vrijeme slušam Safeta Isovića kao i Whitesnake, ali i poljski bend ‘Dżem’“, kaže Kovač.

Sajo trenutno u studiju priprema pjesme koje će se naći na albumu “Putovanje sa andjelima“ .

“Sve pjesme su spremne. Za sada sam odsvirao gitarske dionice, a Bartoš Adamiak u svom studiju radi mastering. Pjesmu ‘Angel on Earth’ na engleskom otpjevaće Aleksandra Kolodžejcik koja je vokalnu dionicu pjevala i u pjesmi ‘Jak vjetar’. Video ćemo snimiti u galeriji ‘Luteracki’. Dragan Knežević je  govorio poeziju uz moju muziku ‘Angel on Earth’. Nadam se da će ta moja kompozicija biti gotova sledećeg mjeseca. Potom ćemo snimiti pjesmu ‘Make up’. Nju će na italijanskom jeziku pjevati djevojka koja je polu Poljakinja polu Italijanka, i čini mi se ima boju glasa baš za tu pjesmu. U planu je da CD sa 12 kompozicija bude gotov sljedeće godine. Nadam se da će ih publika voljeti i da ćete ih puštati na Radio Baru. A ako sve bude išlo po planu, vidimo se na mom  koncertu u Starom Baru iduće godine“, zaključio je Sajo Kovač.

Share.

Comments are closed.