Novinari iz crnogorskih medija učili o ljudskim pravima

Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) u okviru  projekta “Jačanje kapaciteta o ljudskim i manjinskim pravima” za novinare crnogorskih lokalnih medija i studente žurnalistike, organizovao je seminar na kome su obrađivane teme “Značaj ljudskih prava I ljudska prava u medijima” kao i “Etički principi i marginalizovane društvene grupe: izvještavanje o ljudskim pravima korišćenjem Solution Journalism principa. Predavanja su držale Elvira Jukić-Mujkić, glavna i odgovorna urednica Media.ba i sertifikovana Reuteurs trenerica i Anida Sokol, istraživačica u Media Centru Sarajevo i trenerica u oblasti Solution Journalism-a.

Programski menadžer CEDEM-a Marko Pejović zadovoljan je velikim stepenom posvećenosti i angažovanjem učesnika seminara.

“CEDEM je dugi niz godina radio u oblasti medija, gledamo da usmjerimo pažnju ka medijima zbog toga što je to prva linija od koje građani dobijaju informacije. Pažnju smo posvetili ljudskim i manjinskim pravima, upravo zato što smo u posljednje vrijeme svjedoci različitih senzacionalističkih naslova koji ne idu u prilog niti podsticanju socijalne kohezije, niti onoga što se smatra vrijednostima demokratije u današnjem društvu”- ističe on,  dodajući da je to bio razlog saradnje sa regionalnim ekspertima i  predstavnicima lokalnih medija, kao i studentima završne godine žurnalistike, upravo zbog toga što su, kako je naveo “oni budući novinari i neko ko može dalje da doprinosi širenju ideja koje su vrlo važne za crnogorsko društvo”.

Pejović je istakao da je jedan od ciljeva svih obuka koje CEDEM organizuje, da se postigne dovoljna rasprostranjenost u svim gradovima u Crnoj Gori.

“Uvijek radimo na tome da umrežimo različite novinare, kako bi doprinijeli širenju informacija, upravo zato što se neke informacije koje su sa juga stigle na sjever, tamo mogu iskoristiti kao primjer dobre prakse. I obratno”, naveo je on, dodajući da će biti napisano 12 novinarskih priča koje će biti plasirane kroz medije u Crnoj Gori.

“Gledaćemo i da se postigne regionalni efekat upravo kroz saradnju sa Media.ba, kako bi mogli da vidimo reakciju građanstva u regionu”, istakao je Pejović.

Novinari su bili u prilici da razgovaraju o različitim temama- sloboda govora, izvještavanje o marginalizovanim grupama, rodno zasnovanom nasilju, ali i da nauče o novom pravcu u žurnalistici- tzv. Solution Journalism-u, uz brojne praktične primjere i vježbe.

Projekat “Jačanje kapaciteta lokalnih medija za izvještavanje o ljudskim imanjinskim pravima” podržala je US ambasada u Podgorici. 

Share.

Comments are closed.