NVO Portret realizuje projekat Vrijeme je za mlade

NVO”Portret” koja se bavi zaštitom mentalnog zdravlja, prioritetno mladih i Klub mladih volontera “Klupko” iz Bara, uz podršku Fonda za aktivno građanstvo fAKT iz Podgorice, sprovode dva istraživanja i niz aktivnosti kroz projekat “Vrijeme je za mlade”.

Kroz realizaciju ovog projekta smatraju da će biti povećana vidljivost ove populacije, njihovih potreba i potencijala, te da će mladi imati mogućnost da konstruktivno djeluju na nivou lokalne zajednice, kao i da je direktno učine solidarnijom i otvorenijom za razlike.

“Trenutno sprovodimo aktivnosti u sklopu projekta ‘Empathy- JA solidary- TI’. Želimo da razbijemo predrasude prema mladima, i da im damo mogućnost da se iskažu u zajednici, da pokažu kako se osjećaju, kao i da se međusobno povežu i razbiju predrasude jedni prema drugima (bilo da su vjerske, nacionalne, rodne ili druge). Nastojimo, takođe, i da im damo prostor da pokažu svoje talente, solidarnost i empatiju prema ranjivim grupama“, kazala je Katarina Stanišić, volonterka koordinatorka u Klubu mladih volontera „Klupko“ gostujući u programu Radio Bara.

Ona je objasnila da će se projekat odvijati u nekoliko faza.

„U toku je realizacija ankete koja ima dva segmenta. Prvi je usmjeren ka istraživanju predsrasuda prema mladima, a drugi prema osjećanjima mladih u odnosu na to kako ih tretira zajednica. Planiramo da u sklopu ovog projekta organizujemo i niz afirmativnih akcija, u okviru kojih će se mladi talenti predstavljati na trgu i prikupljati sredstva za socio- ekonomski ugrožene kategorije. Organizovaćemo i panel diskusije i tzv. ‘žive biblioteke’. To je jedna od aktivnosti koju smo sprovodili i 2019. godine,  a koja je naišla na veliko interesovanje naših sugrađana“, najavljuje Stanišić i dodaje da očekuju da se uskoro popuni kapacitet potpisnika (a to je 400 rezultata), kako bi nakon njihove obrade mogli da donesu zaključke istraživanja.

Klub mladih volontera „Klupko“ djeluje u skopu Centra za istraživanje, edukaciju i psihološko savjetovanje “PORTRET”. Osnovan je u martu 2019. uz podršku Fonda za aktivno građanstvo i Ambasade SAD u Crnoj Gori u okviru programa „Za jači glas organizacija civilnog društva“. Trenutno imaju 40- tak aktivnih članova.

Do sada su realizovali niz akcija s ciljem doprinosa poboljšanju života u zajednici. Pozivaju sve koji žele da im se priključe, da ih kontaktiraju na Instragram nalogu „klupko.volonteri“  ili Facebook profilu NVO „Portret“.

Anketu koju sprovode u sklopu projekta „Vrijeme je za mlade“ možete popuniti na linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe91p-ktW_DYKuvBWZAz9eU5KY0JisuOdZTH9ejtvUhs0uIBQ/viewform

Share.

Comments are closed.