Od 5. juna poznata svjetska doktorka, porijeklom iz Bara, Nadežda Basara, liječiće pacijente u Crnoj Gori, zemlji predaka

Nedavno smo objavili da je prof. dr Nadežda Basara, porijeklom iz Crmnice, koja je bila dugogodišnja direktorka Interne medicine u jednoj od najpoznatijih njemačkih klinika „Malteser ST. Franziskus“ u Flenzburgu, prva pravoslavka koja je odlikovana Zlatnom medaljom za zasluge Malteškog reda Njemačke (što je kuriozitet koji iznova potvrđuje koliko su njena stručnost i rezultati u svijetu medicine cijenjeni), i najavili, nakon penzionisanja, njen dolazak u Crnu Goru. To nam je juče i potvrdila, izrazivši veliku radost što će biti u prilici da pomogne građanima u zemlji svojih predaka.

Tokom karijere, poznata svjetska doktorka liječila je brojne pacijente sa prostora bivše Jugoslavije, pa i iz Crne Gore, i više puta je isticala da se sa posebnom emocijom odnosi prema pacijentima iz svoje postojbine.

Nije krila ni namjeru, da nakon odlaska u penziju, svoj lični i profesionalni život, još čvršće veže za Crnu Goru, a njeni snovi, na zadovoljstvo građana (nažalost, i eskalacije onkoloških oboljenja), se ostvaruju.

Od narednog mjeseca prof. dr Nadežda Basara, ordiniraće u Poliklinici „NATAL“, u Podgorici, najstarijoj privatnoj, zdravstvenoj ustanovi u našoj državi. Profesorka Basara ambulantno će dijagnostifikovati i liječiti onkološke i hematološke bolesti kod pacijenata iz Crne Gore, Srbije i cijelog Balkana. Za one koji nisu u mogućnosti da dođu u Podgoricu, doktorka Basara će stručno mišljenje davati putem zvaničnog mejla klinike.

„Bila je to davnašnja želja naše proslavljene doktorke, da pomogne zemlji svojih predaka, i da svojim iskustvom i znanjem doprinese napretku u liječenju onkoloških i hematoloških pacijenata u Crnoj Gori“, saopšteno je Radio Baru i našem portalu Bar info iz PR službe prof. dr Nadežde Basara.

Podsjećamo, dr Basara je liječila više od 50.000 onkoloških i hematoloških pacijenata. Uradila je 2.500 transplantacija matičnih ćelija sa najvišim stepenom uspješnosti u svijetu. Dvije godine nakon transplantacije, procenat preživljavanja njenih pacijenata je 88 posto, a ukupna uspješnost liječenja oboljelih od kancera i hematoloških bolesti, je 90 posto.

Share.

Comments are closed.