Održan moleban i litija povodom dana Svetog Jovana Vladimira

Na dan Svetog Jovana Vladimira, 4. juna, večeras je u Baru održana prva litija nakon epidemije COVID-19. Dani Svetog Jovana Vladimira, zaštitnika Bara, tradicionalno se u gradu pod Rumijom obilježavaju od kraja maja do 4.juna.

Nakon molebana koji je održan u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira, okupljeni građani krenuli su u litiju glavnim gradskim ulicama.

“Danas slavimo Svetog Jovana Vladimira, mučenika, kneza, ali prije svega Hristovog čovjeka koji je živio krajem 10. i početkom 11. vijeka, ali njegova slava se vjekovima nije umanjivala, nego se godinama i danima uvećava i uvećavaće se dok se ne prelije u vječnu slavu Carstva Božijega”, kazao je sveštenik Mirčeta Šljivančanin iz Podgorice.

Paroh barski, arhijerejski namjesnik protojerej stavrofor Slobodan Zeković zahvalio je sveštenicima i okupljenim vjernicima.

“Okupili smo se da podijelimo radost ovog praznika. Živo prisustvo Svetoga Jovana Vladimira svi osjećamo. Ove godine skromnije proslavljamo ovaj divni praznik i našu zajedničku slavu. Minulih dana svakodnevno su svim sveštenicima zvonili telefoni, narod se interesovao hoće li biti litije za Svetoga Jovana Vladimira. Time su oni iskazali upravo ovu ljubav. Sveti Jovan Vladimir je uslišio molbu i želju naroda svoga i blagoslovio da ovaj molitveni hod u slavu Božiju opet prođe njegovim gradom”, kazao je protojerej Zeković.

Skup, na kojem je prema procjeni policije bilo 1.200 ljudi nije bio najavljen. 

Share.

Comments are closed.