Održana sjednica OO UBNOR-a i antifašista Bara

Danas je održana sjednica Opštinskog odbora UBNOR-a i antifašista Bara, kojoj su prisustvovali i predsjednik i potpredsjednik SUNBOR-a Crne Gore, Zuvdija Hodžić i Stevo Radulović.

Tema sjednice bili su izvještaj o radu i finansijski izvještaj ovog udruženja, kao i planovi za tekuću godinu.

Kako je istaknuto u planu za ovu godinu, akcenat će biti dat na zaštitu spomen obilježja posvećenih značajnim događajima i ličnostima, a “spomenike bi trebalo tretirati kao žive svjedoke istorije, postojanja ljudi u vremenu i zaštititi ih od zaborava i propadanja”.

Ove godine biće pokrenuta inicijativa da se na Virpazaru podigne spomenik ženi-borcu. Planirano je da se na spomenik palim Crmničanima u NOR-u na Virpazaru postavi vječni plamen slobode, a da se u Godinju očisti i asfaltira put do spomenika, kao i da se spomenik očisti i zaštiti.

Na kući generala Raška Vukosavovića u Sotonićima biće postavljena spomen ploča, a u planu je obilježavanje godišnjice istorijskih događaja i ličnosti: 9. maja – Dana Pobjede nad fašizmom, 6. jula – 80 godina od strijeljanja rodoljuba na Belvederu, 13. jula – Dan ustanka i Dan državnost, 24. novembar – Dan oslobođenja Bara i Dan opštine…

Sva spomen obilježja koja treba renovirati obići će predstavnici UBNOR-a i antifašista Bara i ponovo  intervenisati kod nadležnih opštinskih organa kako bi preduzeli odgovarajuće mjere za njihovu zaštitu.

Na sastanku je, takođe, bilo riječi kako upoznati mlađu populaciju i turiste sa antifašističkim tekovinama Crne Gore.

Share.

Comments are closed.