Onlajn projekcija dokumentarnih filmova povodom godišnjice razornog zemljotresa

U srijedu 15. aprila od 20:00  JP Kulturni centar Bar prirediće onlajn projekciju dva dokumentarna filma i video panel,  povodom obilježavanja 41. godišnjice razornog zemljotresa koji je 15. aprila 1979. pogodio crnogorsko primorje.

Pod nazivom “Bar 1979-1984-2020”,  u sklopu podrške kampanji #ostanidoma, u srijedu veče u 20:00 počinje livestream na zvaničnom veb sajtu Kulturnog centra www.kulturnicentarbar.me , na Facebook stranici Kulturni centar bar i na YouTube kanalu jpkcbar.

Biće prikazani dokumentarni filmovi  u produkciji Bakar film i RTV Bor . Prvi je  “Hronika o Baru”,  snimljen 1979. godine, koji traje 18 minuta. Scenario i režiju potpisuje Milorad  Milojević, a snimatelj je bio Strašimir Prvulović.

Ovaj dokumentarni fium o potresnim prizorima u naseljima širom barske opštine nakon katastrofalnog zemljotresa rađen je u okviru pomoći Bora bratskom gradu Baru.

Drugi film je “Bar 84”, koji traje 17 minuta. Režiser je Dragan Marjanović, a snimatelj Radomir Radošević.  Riječ je o reportaži iz 1984. godine o privrednim, kulturnim i turističkim znamenitostima Bara i njegovoj brzoj obnovi nakon zemljotresa.

Oba filma je digitalno restaurirala Crnogorska kinoteka, kojoj JP Kulturni centar Bar odaje zahvalnost na pomoći i odlično urađenom poslu.  

Učesnici video-panela su Irina Dabović,  koja je u aprilu 1979. bila članica prvog tima Radio Bara, tadašnji opštinski rukovodilac Miloš Šušter i novinar i publicista Željko Milović, a moderator video-panela je Radomir Petrić.

Share.

Comments are closed.