Opština Bar izdvojila 75.000 eura za sanaciju Dvorca, preostala sredstva očekuju od Ministarstva

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević potpisao je danas sporazum sa direktorom JP “Kulturni Centar” Erolom Marunovićem, kojim je Opština iz sopstvenog budžeta izdvojila 75.000 eura za hitnu sanaciju krova zavičajnog muzeja- Dvorca kralja Nikole. Opština je prepoznala važnost i urgentnost otpočinjanja sanacije dvorca te je, kako bi što prije otpočeli radovi, dio sredstava opredijeljen za programske aktivnosti Barskog Ljetopisa, usmjerila za ovu namjenu, kako bi sanacija bila završena već do kraja godine.

Opština je, istovremeno, ponovila prijavu za dodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara kod Ministarstva provjete, nauke, kulture i sporta za projekat sanaciono-konzervatorskih radova na zgradi Dvorca kralja Nikole u Baru. Ukupna vrijednost radova  iznosi nešto preko 290 hiljada eura, dok je predviđeni rok za završetak sanacije objekta decembar 2021. godine.

Podsjećamo da je prilikom svoje zvanične posjete Opštini Bar u junu ove godine, predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić zajedno sa predsjednikom Opštine Dušanom Raičeviće, obišao objekat muzeja- Dvorac kralja Nikole, i tom prilikom kazao da će Vlada opredijeliti svojim budžetom sredstva za radove na sanaciji Dvorca. Kako je lokalna uprava već usmjerila sopstvena sredstva za sanaciju, vjerujemo da i Uprava za zaštitu kulturnih dobara razumije značaj i neophodnost ovog projekta Opštine te da će ubrzati sve neophodne procedure kako bi se sanacija Dvorca uspješno dovršila u predviđenom roku.

Sanaciono-konzervatorski radovi na Dvorcu podrazumijevaju dugoročno očuvanje objekta, kako njegove spoljašnjosti tako i unutrašnjosti, te obezbjeđivanje kvalitetnog i adekvatnog čuvanja eksponata u muzeju te veću reprezentativnost ovog objekta kao atraktivne turističke lokacije. U okviru radova planirana je sanacija krova na Dvorcu, hidro i termo izolacija, rekonstrukcija fasade objekta, zamijena stolarije i bravarije, kako spoljašnje tako i unutrašnje, što će Dvorcu dati potpuno novo i svježe ruho.

Share.

Comments are closed.