Opština Bar: Potpredsjednica Spičanović u Rumuniji o razvoju pametnih gradova i digitalnih tehnologija

Potpredsjednica Opštine Bar, Tanja Spičanović, boravila je u Rumuniji, na poziv tamošnje Asocijacije gradskih menadžera (AAPRO). Delegacija sačinjena od predstavnika više evropskih država bila je u prilici da razmijeni iskustva na temu uloge gradskih menadžera u lokalnoj javnoj upravi, sa posebnim osvrtom na implementaciju koncepta pametnog grada, digitalizacije, energetske održivosti i očuvanja životne sredine. U cilji upoznavanja sa savremenom tehnologijom razvoja urbanih performansi baziranih na primjeni vještačke inteligencije, upriličena je posjeta kompaniji “URBIO”, najvećem proizvođaču pametne javne rasvjete u Rumuniji. Pored proizvodnje rasvjetnih tijela,ova kompanije je stekla lidersku poziciju na tržištu i u pogledu kreiranja sistema pametnih gradova, razvijajući inovativne modele aplikacija i daljinskog upravljanja.

“Razmjena iskustava i saradnja je najbolji način da unapredjujemo naše lokalne zajednice,a uloga gradskih menadžera u tom procesu je veoma važna. U digitalnom svijetu prinuđeni smo da integrišemo tehnologiju kako bi osigurali napredniji kvalitet života i sigurnosti za naše građane. Iskustvo kompanije URBIO,koja je za kratko vrijeme od malog preduzetničkog poduhvata dosegla nivo prepoznatljivog nacionalnog brenda, predstavlja odličan modele za primjenu tog koncepta,naročito iz ugla usklađenosti lokalne tradicije sa potrebama i potencijalima digitalnog doba”,utisci su potpredsjednice Spičanović.

Centralni događaj posjete bio je sastanak sa Izvršnim odborom UDITE, Evropskog udruženja lokalnih rukovodilaca, upriličen u Palati Parlamenta u Bukureštu.

Share.

Comments are closed.