OŠ Anto Đedović dio manifestacije Noć knjige putem on-line radova i izložbe

OŠ “Anto Đedović” se priključila književnoj manifestaciji “Noć knjige“, koja se ove godine pod sloganom “S knjigom nisi izolovan” realizuje širom Crne Gore. Tim povodom, njihova p.r. služba se oglasila saopštenjem:

“Misao Ernesta Hemingveja da ‘nikada nećete naći odanijeg prijatelja od knjige’, bila je vodilja za vrijedne učenike OŠ ‘Anto Đedović’, koji su u doba obustave nastave pokazali da je knjiga bila i ostala najbolji čovjekov prijatelj.

Direktorica Stanka Vukčević je izjavila: ‘Odlučili smo da se u okviru godišnjeg plana obilježavanja važnih datuma u školskom kalendaru, naša škola priključi proslavi Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Iako u otežanim uslovima, uspjeli smo na radost svih nas da obilježimo ovaj važan datum’.

Pod sloganom ‘Uči doma – čitaj knjigu’ program je realizovan online u okviru rada školske biblioteke. Učenici su se rado odazvali pozivu da uz pomoć digitalne tehnologije učestvuju i da vrijeme boravka kod kuće iskoriste na kreativan način. Osmišljavali su radove na temu ‘Knjiga’. Forme izražavanja bile su raznovrsne: recitacije, fotografije, literarni, likovni i preduzetnički radovi sa motivima knjige i biblioteke, grafiti, scenariji, omiljeni citati iz knjiga, najdraži pisac, književni likovi i sl. Naši najmlađi učenici su uz pomoć knjiga učili slova i čitanje, a zatim crtali nakon odslušanih bajki, priča, uspavanki… Njihovi stariji drugari oživjeli su književne likove iz programa domaće lektire (Pinokio, Alisa, Hari Poter, Mali princ…). Neki su su se oprobali u pisanju igrokaza, stihova, priča, osmišljavanju grafita, tragali za najljepšim citatima o knjizi. Bilo je i onih koji su kroz fotografije otkrili svoj čitalački kutak u kojima se na jednom mjestu druže knjige i omiljene igračke i tako poslali poruku da je učenje najljepše kroz igru. Neki su sa knjigom uživali u čarima prirode i od toga pravili foto priče, a bilo je i onih na čijim crtežima su  predstavljeni bogati svjetovi knjiga i djeca na njihovim krilima mašte. Knjiga je mnoge podstakla da naprave preduzetničke radove sa motivima pročitane knjige. Ljubitelji govorne riječi su, inspirisani pročitanim djelima, recitovali stihove i čitali odlomke omiljenih priča. Za sve učenike kojima naš jezik nije maternji, knjiga je najviše pomogla da savladaju jezik i nauče više o našoj kulturi. Zato su sa toliko ljubavi i prikazali knjige. Bilo je i onih koji su vrijednosti knjige predstavili kroz strani (italijanski) jezik.

Polumaturanti, koji sada razmišljaju o izboru budućeg  zanimanja, pisali su razmišljanja o tome čemu nas uče književni likovi i koliko nam pomažu da shvatimo život. Raduje nas to što su kroz radove učenici pokazali maštovitost, darovitost i otkrili ljubav koju gaje prema knjizi – čovjekovom najboljem prijatelju.  

Matea Šćekić (VI-1) nije krila radost što je njoj i svim drugarima kojima nedostaju školske klupe pružena prilika da učestvuju u ovako važnoj manifestaciji i otkriju šta za njih znači knjiga. Ona je putem video poruke pozvala sve  da čitaju.  

I roditelji su s oduševljenjem dočekali ideju da se djeca u doba izolacije usmjere na kreativan rad, knjigu i čitanje i tako ispolje svoje talente.

Od  učeničkih radova (kojih je pristiglo oko 60 ) napravljena je online izložba ‘Uči doma – čitaj knjigu’ na školskom sajtu 23. aprila na Svjetski dan knjige. Planirano je da ova bogata kolekcija učeničkih radova krasi hol škole po povratku u školske klupe”.

Share.

Comments are closed.