Izuzetan uspjeh OŠ Anto Đedović u implementaciji ključnih kompetencija u radu sa učenicima

Zahvaljujući angažmanu, radu i rezultatima dosadašnjih projektnih aktivnosti na projektu Implementacija ključnih kompetencija u obrazovni sistem Crne Gore, JU OŠ „Anto Đedović“ odabrana je od strane Zavoda za školstvo i Centra za stručno obrazovanje da bude među dvadeset crnogorskih škola koje će imati podršku u daljoj implementaciji  ključnih kompetencija u radu sa učenicima u školskoj 2021/22.

Prva planirana aktivnost odnosila se na posjetu  IKCES.ME tima školi. Tim povodom  15. septembra školu su posjetile treneri u ovom projektu, Maja Jukić, stručnjak za obuke nastavnika i Ljubica Špirić, stručnjak za razvoj kurikuluma i obuke nastavnika. Uz poštovanje epidemiloških mjera, održale su radionicu kojoj su prisustvovalii predstanici uprave ove obrazovne ustanove, nastavnici i stručni saradnici.  Cilj je izrada akcionog plana implementacije aktivnosti vezanih za ključne kompetencije kao dio godišnjeg plana i programa za školsku 2021/22. godinu. Plan će biti predstavljen na završnoj sesiji sa ostalim školama koje su uključene u ovu projektnu aktivnost.

U drugom dijelu radionice realizovana je prezentacija implementiranih aktivnosti u vezi sa razvojem ključnih kompetencija na nivou škole.

Tako su u školi tokom ove radne posjete  prezentovani akcioni plan i scenariji realizovanih časova i projekata i ostalih aktivnosti OŠ „Anto Đedović“ u okviru pomenutog  programa.

Gošće su obišle i prostor u kojem su aktivnosti realizovane i gdje je  organizovana  izložba učeničkih radova koji su nastali kao produkti projekta. Izložen je i kreativni edukativni materijal koji su nastavnici koristili. Izdvojeno je nekoliko scenarija za objavljivanje u „Priručniku za samoevaluaciju“ koji je izrađen u sklopu projekta Integracija ključnih kompetencija u obrazovni sistem. Priručnik će uskoro izaći iz štampe. Jedan čas je odabran da bude  snimljen za obrazovni TV serijal koji će u oktobru početi sa realizacijom i tada će IKCES.ME tim opet posjetiti školu.

Jukić i Špirić pohvalile su zaposlene, uz zaključak da su navedene  aktivnosti realizovali  po ugledu na finski model rada koji je među najboljim primjerima u obrazovanju.

Direktorica  vaspitno obrazovne ustanove, Stanka Vukčević, istakla je da  je to veliki uspjeh za školu jer je kolektiv uspio tokom pandemije i izmijenjenih uslova rada  da ispuni sve zahtjeve ovog važnog i aktuelnog programa u obrazovanju.

„Raduje nas vijest da je škola svojim angažovanjem opravdala očekivanja organizatora – Zavoda za školstvo i Centra za stručno obrazovanje. Posvećenost i kvalitetan rad učinili su da budemo prepoznati od strane stručnjaka i odabrani da drugima budemo primjer dobre prakse na šta smo posebno ponosni.  Dobili smo poziv da učestvujemo na završnoj  Konferenciji o ključnim kompetencijama i prezentujemo aktivnosti naše škole što smo rado prihvatili. Tako ćemo kroz ovu uspješnu priču o obrazovanju  na Konferenciji predstaviti u najljepšem svijetlu i školu i naš Bar,” istakla je Vukčević.

Ona je podsjetila  da je  Integracija ključnih kompetencija u obrazovni sistem Crne Gore  IPA projekat koji realizuju renomirani stručnjaci iz Crne Gore i regiona, sa ciljem da se poboljša kvalitet pružanja osnovnog i srednjeg obrazovanja kroz mehanizme integrisanja ključnih kompetencija.

Share.

Comments are closed.