Otvoren 36. dječiji festival Susreti pod Starom maslinom

Stara maslina na Mirovici danas je po trideset šesti put ispod svojih krošnji prigrlila učesnike Festivala dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu „Susreti pod Starom maslinom“.

„Pod krošnjom mudre starice, u čijim su žilama zapisane mnoge tajne koje zvjezdočitači odgonetaju vjekovima“, dobrodošlicu učesnicima je poželjela voditeljka programa Staša Drašković, a potom je interpretirana himna maslini, u izvođenju hora ŠOMO. Djeca su se i danas podsjetila njenog autora Dragana Radulovića i ka nebu mu, kako su kazali, poslali zagrljaj.

Mlada muzičarka Nikolija Pandurica promotivno je otpjevala pjesmu „Alo, alo“, a u ime organizatora Festivala, Kulturnog centra Bar, učesnike i goste potom je pozdravila direktorka Aleksandra Grabež.

„I ove godine, 36 put za redom, pod krošnjom ove drevne i plemenite masline, slavimo i podsjećamo na najveće ljudske vrijednosti koje životu daju pravi smisao: ljubav, mir i prijateljstvo. Doba koje živimo nametnulo nam je neka životna iskustva i pravila suprotstavljena ljudskoj prirodi. Tako danas sve češće svjedočimo da su umjesto mira, ljubavi i prijateljstva prisutniji netrpeljivost, nasilje, sukobi, netolerancija. Mi upravo tome težimo, da budemo prijatelji jedni drugima, da se međusobno volimo i poštujemo, razumijemo jedni druge“, kazala je Aleksandra Grabež.

Ona je istakla daje Festival Susreti pod starom maslinom prepoznat kao jedan od najljepših kulturnih događaja u regionu.“ Tematski je vezan za sve ono što stara maslina na Mirovici simbolizuje duže od dva milenijuma, a to su mir, sreća, prosperitet, dugovječnost, blagostanje“.

„Iz godine u godinu, Festival postaje riznica mladih talenata, budućih pjesnika i slikara, koji svoja prva stvaralačka iskustva dijele sa starijim kolegama, poznatim pjesnicima iz Crne Gore i regiona“.

„Uvjerena sam da će druženje djece i pjesnika tokom naredna tri dana motivisati naše mlade generacije da se u većoj mjeri posvete kreativnom djelovanju, umjetnosti i kulturi. Samo tako ćemo promijeniti svijet i učiniti ga boljim i ljepšim mjestom za život“, poručila je Grabež.

Festival je otvorio VD sekretara Sekretarijata za kulturu Srđan Lekić. On je podsjetio na riječi kojima je prije 34 godine, njegov otac, Zarija Lekić, otvorio Festival, ističući kako je i njemu danas velika čast na ukazanom povjerenju. „Zahvaljujući svima nama, Festival će trajati i živjeti kao ovo sveto drvo masline pod čijom smo se krošnjom danas okupili“.

„Svi učesnici Festivala, sva djeca koja su poslala svoje literarne i likovne radove, upisala su se u veliku knjigu donatora osmjeha, mašte, ljepote i nade, koja čini da Stara maslina i mi sa njom budemo zdravi i srećni“, kazao je Lekić.

„Maslinovo ulje je u prošlosti korišćeno u uljanim lampama za osvjetljenje. Neka ta svjetlost riječi koja stvara slike i slike koja stvara priču iz vaših radova, obasja ovaj grad i svu planetu“, poručio je Lekić proglašavajući „Susrete“ otvorenim.

Uslijedio je program u kojem su djecu okupljenu ispod stare krošnje zabavljali i animirali omiljeni pjesnici Tode Nikoletić i Predrag Vuković.

Program prvog dana Festivala nastavlja se na Šetalištu kralja Nikole, gdje će djeca kredama u boji crtati maslinu, a u 18 sati u Galeriji „Velimir A. Leković“ biće organizovana Izložba likovnih radova, kao i dodjela nagrada najuspješnijim učesnicima na literarnom i likovnom konkursu Festivala.

Share.

Comments are closed.