Otvorena izložba Boba Slovinića – Primorske strukture

U umjetničkoj galeriji “Velimir A. Leković” sinoć je otvorena izložba “Primorske strukture” Slobodana Liberta Boba Slovinića, akademskog slikara iz Budve.

Otvarajući izložbu, istoričarka umjetnosti Katarina Gazdić Ilić kazala je da se ciklus “Primorske strukture” sastoji od 70 radova, manjih formata.

“Imam čast da otvorim izložbu jednog od najzanačajnijih umjetnika današnjice, koji se vrlo aktivno i posvećeno bavi likovnim stvaralaštvom d šezdesetih godina 20. vijeka. Plodonosna karijera i veliki broj djela u oblasti crteža, slika, primijenjene umjetnosti i arhitekture, govori o njegovoj neumitnoj žudnji za stvaranjem i promišljanjem umjetnosti. Drago nam je i što je večeras sa nama Liberto Bobo Slovinić. Ciklus ‘Primorske strukture’ posvećen je njegovom zavičaju, mitskom gradu Ostrva blaženih, Budvi i njenoj prirodi. Slike, grote, more, priobalje, plićaci i školji i njihove strukture su njegova inspiracija. On ih interpretira autentičnim ekspresivnim likovnim jezikom u tehnici masne krede, akvarela i crnog krejona na papiru”, istakla je Ilić Gazdić.

Autor je zahvalio Kulturnom centru Bar na organizaciji i publici koja je došla da vidi njegove radove.

“To su na neki način moji kaprićosi, što je Goja govorio, jer nastaju u jednoj svojevrsnoj stvaralačkoj igri. Nije uvijek dobar rad koji je najveći, nego su nekad lijepi i minijaturni radovi, direktno iz srca i duše izbačeni na papir, to su za mene najbolji radovi”, kazao je Slovinić.

On je za Radio Bar i Bar Info podsjetio da je prije dvije godine izlagao u Baru, ciklus nastao poslije boravka u Parizu “Pariske reminiscencije”.

“Najmanje desetak puta sam izlagao u ovoj galeriji, koja je prelijepa i lijepo osvijetljena. Važno je i da je na dobrom mjestu, da ljudi navrate kad šetaju, da je, što se kaže, pod nogom. Katarina Gazdić Ilić je izložbu postavila jako dobro, veoma sam zadovoljan, kao i katalogom i uvodnim tekstom”, kazao je Slovinić.

On smatra da su djetinjstvo i igra najbitniji za umjetnike. “Ako čovjek, vremešan kao ja, odluči i tada da se igra, ili se igra dok slika, to je velika stvar, jer u igri se stvaraju najljepše stvari”, kaže Slovinić.

Liberto Bobo Slovinić je kulturni stvaralac Crne Gore od 2010 godine. Jedan je od osnivača Crnogorske panevropske unije. Osim slikarstva i likovne kritike, bavi se publicistikom. Učestvovao je u radu više slikarskih kolonija, kreirao preko 400 projekata unutrašnjeg uređenja. Bio je profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici, autor je nekoliko knjiga, nosilac Trinaestojulske nagrade… Živi i radi u Budvi.

Share.

Comments are closed.