Palastura – prva dama na mini turneji po Crnoj Gori

Predstava u produkciji Kulturnog centra Bar, “Palastura – prva dama”, kreće na crnogorsku mini turneju.  Ova, duhovita, pozorišna drama gostovaće u Kotoru 21, Beranama 22. i Bijelom Polju 23. februara.

„Palastura – prva dama“ je savremena porodična i građanska duhovita drama, ali i komedija situacije i karaktera, koja prati tok tri bračna, odnosno ljubavna para u „raljama života“ i politike. U tom bezvremenom hronotopu, isplivaće sve loše i dobre osobine, navike i ambicije junaka predstave, kako bi se dočepali trona kroz vlast. A na vlast niko nije imun, kaže jedna narodna izreka. Kroz tragični podtekst, koji oslikava mračni, a nadasve duhoviti sumrak sistema vrijednosti, oslikava se egzistencijalni, socijalni i spiritualni paradoks koji živimo. No, taj paradoks su sami Nenezićevi junaci izabrali, tako da im niko nije kriv osim njih samih.

Obrad Nenezić

“’Palastura’ sve duguje komediografskim precima iz pera: Plautta, Gogolja, Molijera, Sterije, Nušića… Ona je zahvalana potomkinja, prije svega. A komedija nikad nije patila od originalnosti, već od novog čitanja. Zato je ‘Palastura’” naša priča. A univerzalna… jer se tiče običnih ljudi, koji su manje-više slični na svim meridijanima. I žive iste probleme i blagodeti.  Komedija ne podliježe širokom i sveobuhvatnom dijapazonu dramske percepcije i recepcije, osim – katarzi, dobrom raspoloženju i osvješćenju, jer likovi komedije i dobri i loši kažu ono što mi, gledaoci, ili ne smijemo ili nemamo mogućnost da kažemo. Samim tim je komedija prokleta i sveta. I mnogo puta strpljiva, staložena i ‘pametna’, jer se kritičari i kritizeri najprije, i na njeno zadovoljstvo, najradije okliznu o nju. Ona je uslovljena ograničenim brojem motiva, za razliku od ostalih dramskih žanrova, koji u sebi trpe komediju, no komedija ne trpi njih, ali uvijek mora da bude tačna i izdržljiva, do vječnosti. Komedija ima samo jedan (rješiv) problem, a to je da bude tačna. Funkcionalna. Da bude komična, a ‘Palastura’ to jeste. ‘Palastura’ ne navija ni za jednu ‘stranu svijet’, pogotovo ne za  manipulaciju. Iako je komedija u suštini i sama manipulacija. Manipulacija suštine i taštine. Manipuliše stavovima publike i aktera. Nauka i laika. A to znači da granice nema. Nebo je granica…”, kazao je o predstavi njen reditelj, Obrad Nenezić.

U predstavi, koja je premijerno izvedena u prvoj polovini avgusta prošle godine, na Ljetnjoj sceni Doma kulture, igraju Elizabeta Đorevska, Duško Radović, Jelena Rahmanjinova, Andrijana Simović, Jovan Dabović, Filip Đuretić i Dragiša Simović. Scenografija i kostimi su djelo Darka Musića, a muzika Nedjeljka Pejovića. Za scenski govor je bila zadužena dr Dijana Marojević, asistent režije je Milan Vujović, izvršni producent Dragiša Simović. Predstava je realizovana u produkciji Kulturnog centra, dok je njen pokrovitelj Đorđije Pavićević.

Share.

Comments are closed.