Perak: Tražićemo smjenu osobe iz Ministarstva koja nema želju da pomogne djeci

Predrag Peđa Perak iz NVO Plava planeta, zabrinut je da će djeca sa posebnim potrebama ostati bez asistenata. On ističe da shvata da je ekonomski momenat težak, ali smatra da je potrebno fokusirati se na to da se djeci i njihovim roditeljima olakša život i uključivanje u društvo.

Povod za njegovo obraćanje je izjava iz Ministarstva prosvjete, po kojoj djeca sa smetnjama u razvoju ne treba da zavise od asistenata, već da budu samostalna.

“To je meni probudilo sumnju na korake koje Ministarstvo želi da napravi. Postavlja se pitanje da li se radi o tome što oni traže povećanje zarada pa nemaju sredstva da zaposle kadar koji je potreban našoj djeci ili se radi o nestručnosti osoba koje se bave inkluzijom? Volio bih da podsjetim da veliki broj žalbi dobijamo na rad jedne osobe, koja kako kažu i roditelji i asistenti ‘vedri i oblači tim ministarstvom već duži niz godina. Ta osoba sebi daje za pravo da izjavi ovako nešto, čime pokazuje da, nažalost, niti može, niti želi da razumije djecu i roditelje djece kojima je potrebna pomoć asistenata. Zašto se ne dopusti u Ministarstvu da se čuje glas roditelja i asistenata, već samo oni određuju što je dobro našu djecu? Postavljam pitanje: šta je to uloženo da se poboljša inkluzija? Kako se u praksi u školama obavlja rad asistenta sa djetetom, da li oni imaju podršku Ministarstva i da li im ono obezbjeđuje materijal za rad sa djetetom ili to rade asistenti, koji improvizuju kako bi pomogli djeci da savladaju gradivo? Pozivam ministra Vojinovića da hitno pozove predstavnike asistenata i NVO organizacija, kako bi se problemi sagledali i riješili. Mi ćemo tražiti smjenu osobe koja nema želju da pomogne djeci, već samo sebi da olakša rad, bez obzira na posljedice. Ovo govorim jer sam bio u prilici da se susretnem sa roditeljem čijem djetetu nije riješen problem, već se gledalo samo se olakša Ministarstvu. Nažalost, to je jedan slučaj u nizu sa kojima se susreću roditelji”, kazao je Perak za Radio Bar i Bar Info, ističući da najviše smeta što nailaze na nerazumijevanje osoba iz resornog ministarstva.

Share.

Comments are closed.