Plava zastavica za Marinu i četiri barske plaže

Prva Plava zastavica u Crnoj Gori za 2020. godinu zavijorila se danas na tivatskom kupalištu “Kalardovo”, a svečano je podigla direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić. U Baru će se vijoriti na četiri plaže i u barskoj Marini (jedinim pristaništem sa Plavom zastavicom u Crnoj Gori).

Ove godine Plava zastavica je dodijeljena za ukupno 32 kupališta i jednu marinu, a ovaj broj predstavlja priznanje, kako zakupcima, tako i Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u dijelu postizanja međunarodno prepoznatih standarda iz oblasti organizacije kupališta.

“Kako se Program ‘Plava zastavica u Crnoj Gori’ odvija u dva nivoa, prije nego što jedno kupalište ili marina postane član ovog prestižnog kluba, ono mora da prodje i pilot fazu, koja traje dvije godine. Do sada je za ovu fazu u 2020. godini prijavljeno deset kupališta, a zastavice i sertifikate, zakupci kupališta mogu preuzeti u prostorijama Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u Budvi i filijalama u drugim primorskim gradovima” kazali su iz Morskog dobra.

Današnjoj svečanosti su prisustvovali i direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Predrag Jelušić, direktor NVO „Ekom“ Saša Karajović, direktorica TO Tivat Danica Ćeranić, predstavnici Službe za održivi razvoj morskog dobra i predstavnici medija.

“Broj Plavih zastavica na crnogorskim plažama iz godine u godinu se povećavao, zahvaljujući trudu i entuzijazmu pokrovitelja i zakupaca. Program Plava zastavica se u Crnoj Gori realizuje od 2003. godine, kada je NVO “EKOM” postala pridruženi član Fondacije za ekološku edukaciju i time stekla pravo da bude Nacionalni operater za Crnu Goru.  JP Morsko dobro odmah je prepoznalo značaj Plave zastavice i od samog početka postalo generalni sponzor i pokrovitelj Programa, koji je u jedna od najvažnijih aktivnosti vezanih za odgovorno upravljanje obalom i plažama”, kazali su iz ovog javnog preduzeća.

Nosioci Plave zastavice u opštini Bar su:

  • Marina Bar – korisnik AD Marina Bar
  • kupalište „Vela beach“, Čanj, Bar – korisnik Keramika Babović doo
  • kupalište „Centar“, Sutomore, Bar – korisnik Društvo Plaža Centar doo
  • kupalište „Korali“, Sutomore, Bar – korisnik HTP Trend Korali AD
  • kupalište „Paradiso“, Utjeha, Bar – korisnik Alexander & Una doo

U pilot fazi programa je kupalište „Korali 2“, Sutomore, Bar – korisnik HTP Trend Korali doo

Plava zastavica je međunarodno prihvaćen i prepoznatljiv simbol visokih standarda u turizmu i zaštiti životne sredine koji se dodjeljuje plažama i marinama koje ispune 32  kriterijuma programa iz četiri oblasti: kvalitet morske vode, usluge i bezbjednost na plažama, standardi iz oblasti zaštite životne sredine, kao i obrazovanje i informisanje javnosti o ekološkim vrijednostima mora i obale.

Plava zastavica se dodjeljuje za tekuću sezonu, a na osnovu rezultata iz prethodne, o čemu svoj sud daje Nacionalna komisija koju čine predstavnici resornog Ministarstva održivog razvoja i turizma, Javnog preduzeća Morsko dobro, Crvenog krsta Crne Gore, Lučke uprave, Lučke kapetanije i ekoloških nevladinih organizacija.

Na osnovu predloga Nacionalne komisije, Plave zastavice kupalištima svake godine dodjeljuje Međunarodni žiri u Kopenhagenu. Članovi međunarodnog žirija su predstavnici renomiranih institucija kao što su Svjetska turistička organizacija (WTO), Fondacija za ekološku edukaciju (FEE), Međunarodna spasilačka organizacija (ILS), Programa za zaštitu životne sredine UN-a, Međunarodne Asocijacije marina (ICOMIA) i druge.

Share.

Comments are closed.