Play Shakespeare – dinamična predstava za puno gledalište

Scena u Starom gradu sinoć je bila obasjana ljepotom i harizmom sedmoro talentovanih studenata Fakulteta dramskih umjetnosti koji su pred punim gledalištem odigrali diplomsku predstavu „Play Shakespeare“ i na sjajan način otvorili Dane studenata u okviru Pratećeg programa manifestacije „Barski ljetopis“.

Kroz scene iz Šekspirovih drama, uz prologe, epiloge i sonete, pokazali su koliko su dobro uvježbali i glas, govor, ples i pokret, radeći tokom pripreme ispitana unapređenju glumačke tehnike pod vođstvom svoje profesorke, iskusne glumice Dubravke Drakić. U dinamičnoj i raznorodnoj predstavi objedinjena su sva značajnija Šekspirova djela od „Hamleta“, „Ričarda III“, „Romea i Julije“, preko „Magbeta“, „Ukroćene goropadi“, „Sna ljetnje noći“ do „Mnogo buke ni oko čega“i „Bogojavljenske noći“, a publici je pružen ugođaj skoro dvočasovnog druženja sa junacima jednog od najvećih pisaca svih vremena.

U predstavi igraju Itana Dragojević, Anđela Marunović, Jovana Brnović, Milica Pejović, Milo Perović, Matija Memedović i Miloš Kašćelan koji naglašava da iza ove predstave stoji mukotrpan proces, veliko odricanje jer se radi o materijalu, poslije antike, najtežem za igranje.

„Mogli smo, ipak, i da se igramo, jer se radi o temama i karakterima koji su nam relativno bliski. Uz to, scena u Starom Baru je idealna – otvorena, neobičnog oblika, imamo sve što nam treba, odnosno, što se pominje u svakoj od Šekspirovih drama. Ovaj ambijent daje nešto novo, što pozorište zatvorenog tipa ne može da ponudi“, konstatuje Kašćelan ističući da su disciplina, posvećenosti igra tri najznačajnije stvari koje od njih zahtijeva prof. Drakić.

Ispitna predstava je proizvod onoga o čemu studenti maštaju i razmišljaju dokse suočavaju sa izvanrednim materijalom kakve su Šekspirove drame, pri čemu je zadatak profesora ne samo da ih motiviše već i dokaže koliko je važno da se tokom studiranja bave najkvalitetnijim i najzahtjevnijim sadržajima.

„Neće često biti u prilici da biraju i rade zadatke koji traže ozbiljno, studiozno bavljenje istraživanjem i vježbanje svih glumačkih elemenata po kojima mogu biti prepoznati – razvijanje tehnike, glasa, govora, pokreta, plesa. Ovdje su pokušali a većina je i uspjela da igrajući likove razviju glumačke kapacitete.

Za ove studente je privilegija što su dio „Barskog ljetopisa“, a posebna je privilegija što igraju na ovoj čarobnoj sceni. Čini mi se da je nedovoljno cijenjena, čuvajte je, ne dozvolite da se pozorište ukloni iz ovog divnog prostora i intime koja nam omogućava da budemo posebno bliski sa publikom“, poručila je Dubravka Drakić.

Kad je „život“ ovakvih predstava u pitanju, Drakić podsjeća da je u Nacionalnom teatru nekada postojala Studentska scena, veliki podstrek za mlade ljude koji su tu vježbali, jer im je bio potreban intenzivan i kontinuiran trening.

„Zbog godišnje produkcije, mi nismo u mogućnosti da studentima omogućimo učešće u profesionalnim projektima ali je mnogo važno da imaju podršku, da ih vide svi crnogorski srednjoškolci i kroz njihove ispitne zadatke prepoznaju šta je to čime bi voljeli da se bave kad je dramska umjetnost u pitanju. Ovako kvalitetan materijal i neposredna zajednička igra dobrobit je ne samo za studente već za kompletan prostor kojem pripadamo. To je način da se borimo protiv površnosti, protiv onoga što nose i neki mediji, a to je poplava sadržaja koji nema kontekst, koji se ne bavi suštinom ljudskog bića. Dramska i glumačka igra su izazov, a ono što će u budućnosti biti svima nama zadatak jeste da opravdamo bavljenje ljudskom dušom“, naglašava Drakić dodajući da joj je čast što je poslije duže vremena na sceni u Starom Baru gdje je nekada igrala ispitne predstave, bila na divan način pozdravljena od barske publike, a sada je u drugoj ulozi.

„Imala sam vrhunskog profesora koji je mnogo radio sa nama, kasnije sam mu bila asistent. Studentski dani se nikad ne zaboravljaju, oni nas formiraju i odlučujuće usmjeravaju ka onome što jeste profesija. U moje vrijeme smo imali širu podršku zajednice, žao mi je što danas nije tako jer sam mislila da ćemo mi biti pokretači, da će od nas krenuti lavina, a krenulo je u suprotnom smjeru. Voljela bih da su vrata svih centara za kulturu otvorena upravo mladim ljudima i da svi čekaju da tu mladu glumačku snagu sa Cetinja dočekaju na način kako ste nas vi dočekali večeras“, zaključila je Dubravka Drakić.

Dani studenata na “Barskom ljetopisu” biće nastavljeni večeras. Od 21h na sceni u Starom gradu, predstavu „Safra“, izvešće studentkinje magistarskih studija Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu. Predstava je nastala po motivima teksta „Važnije polovice“, Beatrice Kurbel i Mirne Rustemović.

Dvije prijateljice, Maša i Milica, nakon duže pauze u prijateljstvu, odluče da bi trebalo da se nalaze svake srijede na kafi i uz to podijele sav teret koji im se mota po glavi godinama. Dirljiva priča o prijateljstvu, ljubavi, karijeri, djetinjstvu i majčinstvu, koja na ironičan i satiričan način ukazuje na sve probleme društva u kom su rasle. Kroz pjesmu, šalu, suze i iskrenost, dvije glumice, dijele sa publikom svoje ispovijesti i iskustva.

U predstavi igraju Milica Šćepanović i Marija Labudović, a muziku potpisuje Irena Popović Dragović.

Ulaz na sve predstave u okviru Dana studenata je besplatan.

Share.

Comments are closed.