Plesni spektakl u organizaciji Habanere

Proteklog vikenda u Baru je održan deseti međunarodni plesni festival “Mediterranean Best Dance Bar 2019”, u organizaciji Plesnog kluba “Habanera” i “Barskih mažoretki”.

Da je festival jedan od najboljih u regionu potvrđuje činjenica da je i ove godine okupio oko 40 domaćih i inostranih plesnih organizacija i više od 1300 takmičara iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Slovenije, Rusije, Rumunije , Bugarske i Crne Gore. Takmičili su se u različitim plesnim disciplinama: jazz, show dance, modern balet, etno, disco dance, mažoret, hip hop, latino, street dance… Oba dana festivala takmičare je ocjenjivao stručni žiri i iz oblasti plesa, iskusni plesni pedagozi, koreografi i internacionalne sudije.

Prvog dana plesnog festivala publika je uživala u programu mažoret plesa, gdje se veliki broj timova predstavio u disciplinama sa štapom, pom-ponima i zastavama. Članice „Barskih mažoretki“ ostvarile su zapažene rezultate u konkurenciji formacija osvojivši prvo mjesto solo štap Milica Vuksanović, drugo mjesto seniorke štap, prvo mjesto juniorke pompon, drugo mjesto juniorke štap, drugo mjesto djeca štap i treće mjesto djeca pom-pon.

U popodnevnim terminima predstavili su se plesači u disciplinama: jazz dance, modern i contemporary, open, show dance… Takmičari „Habanere“ su u ovom djelu osvojili tri prva mjesta: formacija pčelice „Veseli hor“, street grupa djeca „Sky“ i open formacija djeca „Kaubojci“.

Drugog takmičarskog dana takmičili su se u street i latino disciplinama. I u ovim disciplinama „Habanerini“ plesači ostvarili su brojne nagrade, i to solisti, od kojih je najmlađa takmičarka u latino plesu Nina Nikolić osvojila prvo mjesto, kao i Matija Matković za hip hop solo juniori, Lena Nikolić hip hop juniorke, Jovana Marković street show seniorke. Drugo mjesto pripalo je Lazaru Novoviću hip hop solo juniori, treće mjesto za latin show dance osvojila je Anastasija Lalić, dok je četvrto pripalo Evelini Okulovoj.

Plesni parovi u latin showu osvojili su zlatne medalje: Leonid Filipov i Anastasija Davidova u kategoriji djeca i Egor Tarasov i Lena Nikolić u kategoriji juniora. Kada su u pitanju formacijski plesovi, pobjednički pehar i zlatne medalje osvojili su latin show formacija djeca „Hit the road Jack“ i latino formacija juniori „Perhaps“, dok su drugo mjesto osvojili formacija latino show djece „Hey Boys“, street formacija djece „Ne ljuti se čovječe“, hip hop formacija djece „WOW“, treće grupa seniori „Army girls“ i četvrto hip hop formacija juniori „Habanera Crew“.

Drugog dana festivala od 21 h održan je gala program “Best of the Best“, na kome su se predstavili najbolji solisti, grupe i formacije. Otvaranje programa pripalo je „Barskim mažoretkama“ koje su izvele defile, nakon čega su se predstavili „Habanerini“ plesači  zajedno sa maskotom festivala medom Brunom.

Pored medalja i pehara za pobjednike i „Farmacy“ kozmetike, a zahvaljujući podršci kompanija „Cerovo“, „Bar gradnja“, „Mondrian“ i „AM studio inženjering“, organizator je obezbijedio novčane nagrade za najbolje plesače. Za najboljeg solistu festivala izabrana je Elena Soldo iz Mostara, za duo Benjamin Xhaferi / Elena Cvetanovska iz Skoplja, za grupu “Disconnected”, takođe iz Skoplja, a za najbolju formaciju “Belissima” iz Tivta.

“Programom festivala bile su predviđene i vanscenske aktivnosti u vidu edukativnih seminara, prezentacije klubova i upoznavanja sa gradom domaćinom. Cilj manifestacije je da unaprijedi aktivnost plesnih klubova i podigne svijest o potrebi i značaju plesa kao zdravog načina života, stvaranje uslova za promociju mladih talenata, razmjenu ideja, promociju kulture i tradicije kao i njegovanje multikulturalnog nasljeđa u gradu kakav je Bar. Zadovoljstvo svih učesnika i veoma pozitivni utisci koje su ponijeli iz Bara i sa festivala dovoljan su pokazatelj da je organizacija bila vrhunskog nivoa i da smo opravdali epitet najboljeg plesnog festivala u regionu. Takođe, organizacijom festivala daje se značajan doprinos početku turističke sezone, pa je i ove godine ostvareno preko 1500 noćenja za vrijeme trajanja festivala“, kaže za Bar Info organizator Festivala Dejan Nikolić.

Share.

Comments are closed.