Na festivalu Pjesnik – Svetionik osamdeset gostiju

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” po šesti put okupilo je pjesnike i umjetničke stvaraoce iz regiona u jedinstvenoj misiji promocije ljubavne poezije, kulturne i turističke baštine Bara kroz VI Međunarodni festival ljubavne poezije “Pjesnik – Svetionik”.

Tim povodom, u Bar je pristiglo oko osamdeset pjesnika, književnika, književnih kritičara i teoretičara književnosti. Osim njih, na festival su došli i predstavnici Kulturnog centra “Hadži Ruvim” iz Lajkovca -direktor Milutin Ranković sa folklornim ansamblom.

Po tradiciji, otvaranje festivala upriličeno je kod crvenog svetionika na sekundarnom lukobranu, iza Marine. U zlatnom barskom sutonu, pjesnici su posle zdravice Milutina Rankovića Baru, festivalu i pjesnicima i pozdravne riječi Labuda N. Lončara, predsjednika udruženja Nekazano govorili svoju poeziju, a posebno lijepu sliku dala su djeca iz Folklornog ansambla Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ iz Lajkovca sa svojom koreografkinjom Jelenom Popović – Stevanović.

Nakon toga, u amfiteatru JU Srednja stručna škola Bar i Fakulteta za poslovnu ekonomiju i pravo Bar održana je promocija knjiga tri autorke i to: “Moje drugo ja” Enese Sukić iz Bara, “(Bes)Kraj zalutalog bluza” Vanje Parače i “Prsti” Kristine Bjelić iz Mojkovca. Moderator večeri bio je Labud N. Lončar, koji se na početku večeri zahvalio na pomoći JU Srednjoj stručnoj školi i Fakultetu za poslovnu ekonomiju i pravo, Mesoprometu “Franca”, kopirnici „S&S“, Radio Baru, portalima Jedro, Bar Info, Feral, Barski portal i Pokazivač.

Mlade autorke Sukić, Parača i Bjelić oduševile su publiku govoreći i čitajući svoju poeziju i odlomke iz drame. Pomogle su im i pjesnikinja Nevena Kokanović i Zorka Tošić, čitajući po nekoliko njihovih pjesama.

Potpredsjednik udruženja „Nekazano“ Goran Radičević kazao je da ga je iznenadila stručnost i umijeće Enese Sukić. Kako je naveo, iščitavajući knjigu, oduševio se zrelošću razmišljanja imajući u vidu činjenicu da je ona knjigu napisala sa nepunih osamnaest godina.

Pjesnik i glumac Vladimir Cerović, pročitao je prikaze Sukićeve knjige koji je napisao glumac Dragiša Simović. Profesorica Mirjana Savićević govorila je o Enesi Sukić i njenoj sklonosti ka umjetnosti, a u tim tvrdnjama podržala ju je i profesorica Valentina Vanja Drobnjak, koja je i preporučila tadašnju učenicu i njenu knjigu Labudu N. Lončaru, izdavaču.

Ispred udruženja Nekazano, pjesnik Mladen Babović, predsjednik Skupštine pjesnika Nekazano uručio je priznanja “Pjesnik – Svetionik” predstavnicima JU Srednja stručna škola i Fakulteta za poslovnu ekonomiju i pravo.

Na kraju ove jedinstvene promocije tri knjige koja se održala u sklopu VI Međunarodnog festivala ljubavne poezije, pokretač i inicijator festivala Labud N. Lončar, zahvalio se autorima i gostima najavljujući predstojeće aktivnosti, a to su promocija književnog stvaralaštva Vojina Trivunovića, člana Nekazano iz Banja Luke, kao i promociju zajedničke zbirke (zbornika) ljubavne poezije 110 autora koji će se održati na istom mjestu. Trećeg dana festivala u Zagrađu će se predstaviti “Ženska mreža Srbije” na čelu sa mr Tatjanom Milenković iz Niša i Folklornim ansamblom Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ iz Lajkovca i mnogi drugi pjesnici.

Share.

Comments are closed.