Policija, Uprava prihoda i OLAF kontrolišu firme u Luci Bar

“Uprava prihoda i carina, u saradnji sa EU Kancelarijom za borbu protiv prevara (OLAF) i sa ostalim međunarodnim organizacijama, te i u koordinaciji sa Upravom policije, nastaviće sa kontrolom kompanija koje posluju u Slobodnoj zoni Luke Bar”, piše u izvještaju Vlade.

Izvještaj sadrži i preporuke Evropske komisije o situaciji u Luci Bar.

“Glavni razlog za zabrinutost u oblasti smanjenja nezakonite trgovine duvanskim proizvodima predstavlja prisustvo of-šor kompanija sa poštanskim sandučetom u Slobodnoj zoni u Luci Bar i njihova uloga u lancima snabdijevanja duvanom. Šira kontrola kompanija koje posluju u Slobodnoj zoni i njihovih aktivnosti učinila bi borbu protiv šverca cigareta efikasnijom. Treba uložiti dodatne napore u izgradnju kapaciteta, zapošljavanje ljudskih resursa i jačanje međunarodne saradnje u tom pogledu”, preporučila je Evropska komisija.

Polovinom prošle godine, Vlada Crne Gore, odnosno kabinet potpredsjednika Vlade, u saradnji sa međunarodnom zajednicom identifikovala je 26 privrednih društava, koja se bave skladištenjem i trgovinom roba široke potrošnje, što uključuje i akciznu robu (duvan, duvanski proizvodi, kafa, alkohol, bezalkoholna pica i sl) unutar Slobodne zone Luka Bar.

Sve te firme su pomenute u Odluci o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda na teritorijiSlobodne zone Luka Bar, koju je usvojila Vlada.

Share.

Comments are closed.