Poljski učenici i studenti očistili plažu u Čanju, sakupljeno 70 vreća otpada

Učenici Srednje turističke škole iz poljskog grada Poznanj i studenti Univerziteta iz istog grada koji studiraju na Institutu za slovenske jezike, ovih dana borave na edukativno-turističkom putovanju po Crnoj Gori. Trenutno su smješteni u Čanju, gdje su samoinicijativno realizovali aktivnost vrijednu divljenja i zahvalnosti svih građana Bara.

Inicijator je vođa puta, profesor sa Univerziteta Patryck Borowiak, koji svake godine vodi studente na obrazovno turistička putovanja, koji je predložio da tokom boravka u Čanju urade nešto korisno za ovo mjesto i grad Bar. Zajedno sa studentima i srednjoškolcima, grupa od 54 članova, započela je i završila čišćenje plaže.

Tokom dana, oni su sakupili 70 vreća u koje staje 8 400 litara, a sakupljen je i čvrsti otpad koji nije mogao stati u vreće, poput dasaka, limova, cijevi, automobilskih guma, felni, korpa, tepisona itd.

Radio Bar su kontaktirali kako bi se raspitali za mjesto odlaganja otpada, ali kako se dan bližio kraju, a nisu uspjeli da dođu do relevantnog broja, sve su odložili pored plaže i obećali da će poslati mejl Komunalnim djelatnostima kako bi im javili da odnesu otpad.

Profesor Karina Giel koja nam je i saopštila ove informacije, istakla je kako su se djeci i studentima iz Poljske pridružili mladići sa Kosova i pomogli im u čišćenju plaže.

“Naišli smo nažalost i na tijelo mrtvog psa sa kojim nismo znali šta da radimo”, kazala je profesorica Giev.

“Iz Čanja odlazimo sjutra. Nismo imali sreće sa vremenom. Cijelo vrijeme nas prati kiša, ali se nadamo da smo bar nekoga usrećili u prelijepoj Crnoj Gori”, zaključila je ona.

A nama ostaje da kažemo jedno veliko HVALA, ljudima koji su divnim primjerom pokazali prijateljstvo, humanost i dobru namjeru. Ovaj tekst je najmanje što možemo da uradimo i od srca zahvalimo na predivnom gestu.

Share.

Comments are closed.