Popović: Ljetopis u skraćenom izdanju, fokus na crnogorske autore

Barski ljetopis će biti održan i ove godine, u skraćenom izdanju, i biće fokusiran na crnogorske umjetnike. Sadržaće pozorišni, muziki, literarni i likovni program i dva prateća programa.

“Barski ljetopis će u svom 33. izdanju biti kraći nego što smo navikli, makar što smo navikli u ove četiri godine od kada imamo novu ekipu koja se bavi njegovom organizacijom”, kazala je za Radio Bar i Bar Info direktorka Barskog ljetopisa, Ksenija Popović.

Ona je istakla da za to postoji nekoliko razloga, a prvi je finansijske prirode.

“Naravno da se mora ostaviti prioritet na plate, podršku stanovništvu… Budžet se ne puni onako kako je planirano, tako da su mogućnosti, sa finansijske strane, redukovane. S druge strane, mjere koje postoje su učinile da ne možemo da se oslonimo na dovođenje bilo kakvih gostiju iz regiona i inostranstva“, kazala je Popović.

“Barski ljetopis će početi u nedjelju, 26. jula, muzičkim programom, a zatvoriće se u subotu, 15. avgusta, našim standardnim zatvaranjem, u kojem ćemo imati susret organizatora sa publikom. Kao i prethodnih godina, imaćemo pozorišni, muzički i književni program, jednu ili dvije izložbe i prateći program, koji ćemo svesti na naše dvije najpopularnije radionice – dječju likovnu radionicu, koja će se odvijati na plažama i radionicu mozaika. Što se tiče ostalih programa koje mi tradicionalno zovemo ‘Večernja scena’, iz kojih će ove godine izostati samo filmski program, fokusirali smo se na crnogorske autore, na crnogorska pozorišta, između ostalog i zato što smatram da u ovom trenutku insitucije koje se finansiraju iz Budžeta imaju moralnu obavezu da pomognu naše stvaraoce da prebrode ovu krizu u kojoj nemaju mogućnost da nastupaju pred publikom, u kojoj je sve zatvoreno i stalo“, objasnila je Popović.

Share.

Comments are closed.