Poruka ljubavi, razumijevanja i podrške

Danas je, na platou ispred Robne kuće, obilježen Svjetski dan autizma, u organizaciji NVO “Plava planeta”. Manifestacija je okupila veliki broj ljudi koji su složno poslali poruku ljubavi, razumijevanja i podrške.

Među predstavnicima Opštine Bar, događaju je prisustvovala i potpredsjednica mr Tanja Spičanović. Ona je istakla koliko je borba da unaprjeđujemo svijest o društvenoj odgovornosti i solidarnosti, važna, dodajući da je podrška Opština Bar kao lokalne samouprave uvijek prisutna, ne samo za nevladine organizacije, već i za sve aktere društva koji žele da na ovakav način šire važnost dječjih i ljudskih prava.

Ivan Pekić iz Internacionalne policijske organizacije je pozdravio okupljene, izražavajući želju da na nacionalnom nivou pomognu resornom ministarstvu, prvenstveno u smislu otvaranja nekih novih centara, kako bi se maksimalno pomoglo roditeljima djece sa autizmom.

Manifestaciji je pristvovala i Sara Bero, osnivač i predsjednica NVU „Ljubav za ljubav“, koje se bavi pitanjima i problematikom djece i omladine sa Daunovim sindromom u Crnoj Gori. Ona je kazala da već drugi put u Baru pruža podršku NVO „Plava planeta“. Dodala je da joj je izuzetno drago što vidi veliki broj mališana iz barskih vrtića i skola, i da treba nastaviti raditi na tome da svi budu prihvaćeni. Svima je, poručila je Sara, potrebno isto – ljubav, razumijevanje i podrška.

Predsjednik NVO „Plava Planeta“, Predrag Perak, zahvalio se Baranima koji su sunčano podne iskoristili da podrže plemenitu ideju, a pogotovo djeci koja su učestvovala i poslala snažnu poruku solidarnosti. Zahvalio se i sponzorima koji su pomogli u organizaciji, sa željom da svake godine ova manifestacija bude sve ljepša i sa još većim brojem ljudi.

Udruženje „Plava planeta“ je osnovano prije tri godine, a za to vrijeme su sklopili saradnju sa dnevnim centrima iz Budve, Tivta i Podgorice, odradili kartice prisupačnosti uz koje roditelji ne čekaju u redu u marketima, a najvažnije, podstakli državu da što prije krene sa izgradnjom Dnevnog centra, čije otvaranje očekuju do kraja godine. Zahvalio se hotelu „Princess“ koji je omogućio da djeca sa autizmom besplatno koriste bazen, kako u ljetnjem, tako i u zimskom periodu.

Takođe, NVO „Plava planeta“ je, podsjetio je Perak, realizovala snimanje filma pod nazivom „Život sa autizmom“, a uskoro treba očekivati i nove projekte.

Program je započela Benisa Kukalj, izvedbom pjesme „Durmitore pitaj Lovćen“. Nakon nje su se nizali nastupi talentovanih učenika iz osnovnih škola „Blažo Jokov Orlandić“, „Meksiko“ i „Anto Đedović“, zatim predškolci vaspitnih jedinica „Delfin“, „Pužić veseljko“ i „Mala Luka“ iz JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“ i PPU „Svetionik“ i „Mala Bajka“.

Slogan koji se nalazi na majicama članova NVO „Plava planeta“ – „Možda jesam poseban, ali osmijeh mi je čaroban“, danas je sve koji su bili na Trgu Vladimira i Kosare, naveo na razmišljanje da li činimo dovoljno da sačuvamo taj njihov čarobni osmijeh.

Share.

Comments are closed.