Posjeta delegacije Nacionalne asocijacije gradskih menadžera Rumunije Opštini Bar

Delegacija Nacionalne asocijacije gradskih menadžera Rumunije (AAPRO) posjetila je Opštinu Bar i susrela se sa predsjednikom Opštine Dušanom Raičevićem.

Pored razmjene iskustava o funkcionisanju koncepta gradskih menadžera u Rumuniji i Crnoj Gori, na sastanku je bilo riječi o digitalizaciji, održivom razvoju, energetskoj efikasnosti i zaštiti životne stedine. Centralna tema sastanka ticala se mogućnosti implementacije strategija i rješenja za pametne gradove, kao koncepta unaprjeđenja javnih usluga i servisa. Razmatrani su i potencijali saradnje u pogledu zajedničkog podnošenja prijava u okviru istraživačkih, inovacionih i razvojnih programa EU.

Osim toga, inicirano je pokretanje evropske škole za gradske menadžere, kao modela njihovog stručnog usavršavanja, kontinuirane edukacije i umrežavanja.

Najavljeno je i skoro zaključenje Sporazuma o saradnji između Opštine Bar i rumunske Opštine Konstanca, kojim će biti unaprijeđen institucionalni kapacitet njihovih lokalnih organa, prvenstveno u oblasti preduzetništva, ekonomije, inovacija, kulture, turizma i sporta.

Pored predsjednika Nacionalne asocijacije gradskih menadžera Rumunije, Marina Florea, delegaciju Rumunije činili su Puscasu Bogdan, potpredsjednik Asocijacije, Iulian Nicolae Mares gradski menadžer Fierbintija, Huminiuc Marius Bogdan i Georgian Gavrilescu Bogdan, eksperti za razvoj pametnih gradova u Asocijaciji, Robert Kristof nekadašnji potpredsjednik Međunarodne Asocijacije upravljanja gradovima i Petrache Maria Ionela, tehnički sekretar Asocijacije.

Sastanku su prisustvovali i Radu Gorincioi, zamjenik ambasadora Rumunije u Crnoj Gori  i Vanja Starovlah, pomoćnica generalne sekretarke Zajednice opština Crne Gore za međunarodnu saradnju i evropske integracije.

U ime Opštine Bar, sastanku su prisustvovali potpredsjednica Opštine mr Tanja Spičanović, glavna administratorka Opštine Bar Anita Subašić, sekretarka Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj mr Sanja Mitrović i rukovodilac Odjeljenja za IT tehnologiju – “Smart City” dr Srđan Jovanovski.

Share.

Comments are closed.