Praktično streljaštvo okuplja sve više entuzijasta u Baru

Sport praktično streljaštvo je ustanovljen 1976. godine, i predstavlja atraktivnu aktivnost za one koji su daroviti i talentovani. U njemu se isključivo koristi bojeva municija, a paralelno sa razvojem oružja razvijao se i ovaj sport. Barski klub praktičnog streljaštva “Rumija” je osnovan 2004. godine, i od tada  okuplja sve veći broj entuzijasta i zaljubljenika u ovu aktivnost.  

“Praktično streljaštvo je u početku korišteno kao zahtjevniji izraz obuke sistema pripadnika vojske, policije, posebno specijalnih jedinica i službi obezbjeđenja, da bi se kasnije omasovilo i razvilo u veoma privlačan sport koji doživljava ekspaniziju. Čak 105 zemalja su članovi svjetske konfederacije“, ističe na početku razgovora za naš portal i Radio Bar, Milan Madžar, član kluba praktičnog streljaštva “Rumija“.

Svjetsko prvenstvo u praktičnom streljaštvu održaće se na Tajlandu u novembru, a u reprezentaciji Crne Gore će se naći dva Baranina, članovi Streljačkog kluba Rumija, Milan Madžar i Senad Vulić, što je i najveći uspjeh barskog kluba.

“Osnovni ciljevi kluba su jasni. Prije svega unaprijeđenje streljaštva kod mlađih sugrađana, građana i lica koja nose oružje u službene svrhe. Važna je i obuka o bezbjednom rukovanju oružjem. Osim toga, bavimo se i organizacijom treninga i takmičenja. Pružamo i stručno osposobljavanje, savjete i sve ono što je potrebno za rukovanje oružjem. Bavimo se i sportskim suđenjem i kontrolom takmičenja kao i izgradnjom, adaptacijom, upravljanjem, i održavanjem sportskih objekata,kao i očuvanjem životne sredine“, dodaje Madžar.

Rad kluba, čiji je predsjednik Srđa Miranović, a Tihomir Mandić sekretar,  se zasniva na jasnim principima. Otvoreni za sve koji zadovoljavaju dosta stroge kriterijume za članstvo.

“Naš cilj je jasan. Radimo na unaprijeđenju zdrave svijesti o ovom sportu kod naših sugrađana,radimo na očuvanju psihofizičkih i motoričkih sposobnosti, ali i edukujemo mlade generacije koje žele ili se bave nekim službenim poslom“, dodaje Madžar.

Sam proces takmičenja je dosta komplikovan, kao i način bodovanja. Discipline su podjijeljene po diviziji – od “handguna”, “rifle”, “shotguna”, do standarda u svim divizijama.

Naš sagovornik nevoljno nabraja svoje rezultate, iako su oni fantastični.

“Osvajao sam draga i treća mjesta u generalnom plasmanu naše lige nekoliko puta. Do kraja ovogodišnje lige ostalo je samo dva kola i u borbi sam za šampionski naslov. U Sarajevu sam na posljednja dva turnira osvojio prvo mjesto u “Standard 1 diviziji” i pojedinačno, i efikasno. Bilo je uspjeha na regionalnim takmičenjima”, kaže ovaj skromni momak.

Share.

Comments are closed.