Pravo glasa u Baru ima 39.910 osoba

Povodom Odluke Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike , Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je saopštilo da je broj birača u biračkom spisku u opštini Bar po kome su održani prethodni izbori 30. avgusta 2020. godine 39.423;

Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Bar na dan 2. avgust 2022. godine je: 39.910-navode iz MUP-a.

Uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, na šalterima područne jedinice za upravne poslove, državljanstvo i strance: Bar i filijalama za upravne poslove, državljanstvo i strance: Budva i Tivat svakim radnim danom od 08:00 do 14:00, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš).

Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak.

-Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa.

S obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište.

Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima Područne jedinice/ Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište-ukazuju iz MUP-a.

Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me , upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu.

Takođe, birači upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju i certifikata za kvalifikovani elektronski potpis koji su ugrađeni u elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. putem internet portala https://e.servis.mup.gov.me , mogu elektronskim putem izvršiti i promjenu adrese u okviru opštine u kojoj imaju prijavljeno prebivalište.

-Napominjemo da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način ili izvršiti promjenu adrese prebivališta upotrebom elektronske lične karte, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti.

Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me

U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta-poručili su iz MUP-a. 

Podsjetimo, predsjednik Crne Gore je donio novu Odluku o raspisivanju lokalnih izbora u 11 opština i Glavnom gradu Podgorica, kao i Odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat i Skupštini opštine Budva, utvrdivši datum njihovog održavanja i to 23. oktobar 2022. godine.

Share.

Comments are closed.