Predsjednik Opštine Bar sa msgr Paul Richard Gallagherom obišao vjerske i istorijske znamenitosti

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević sa saradnicima sastao se sa sekretarom Svete stolice za odnose s državama i međunarodnim organizacijama, monsinjorom Paul Richard Gallagherom.

Tokom jutrošnjeg obilasku Starog grada, monsinjor Gallagher se upoznao sa kulturno-istorijskim bogatstvom Starog grada Bara i nekim od najznamenitijih objekata, kao što su crkva Sv. Nikole, pravoslavna crkva Sv. Jovana, crkva Sv. Katarine, crkva Sv. Venerande, Arhiepiskopskom palatom, te ostacima Katedrale Svetog Đorđa, Sat kulom, što zajedno sa brojnim ostalim, vjekovima starim objektima, čine Stari Bar jednim od najvećih kulturnih bogatstava Crne Gore.

Predsjednik Raičević je iskoristio priliku da istakne da su kulturne vrijednosti veoma važne za sve građane, pa time Stari grad izaziva posebnu emociju za svakog građanina Bara. Raičević je istakao napore lokalne uprave da godišnje rekonstruiše barem jedan objekat u Starom gradu.

Raičević je dodao da je u ostvarenju vizije lokalne uprave, u cilju obnavljanja objekata u Starom gradu, neophodna podrška i saradnja sa državnim institucijama kako bi ovo mjesto bilo uređeno na način na koji zaslužuje.

Ovaj susret označava važan korak ka jačanju međunarodne saradnje i promocije multikonfesionalnosti, vrijednosti koju Bar ponosno ističe, noseći tradiciju međuvjerske i međuetničke povezanosti. Tome u prilog svjedoči činjenica da se u krugu od svega nekoliko kilometara nalazi Hram Sv. Jovana Vladimira, katolička konkatedrala Sv. Petra apostola i džamija Selimija, čineći tako Bar mjestom prepoznatom po toleranciji i razumijevanju.

Share.

Comments are closed.