Predstava Ludi kamen za princa premijerno izvedena na sceni Doma kulture

Pozorišna predstava “Ludi kamen za princa“, premijerno je izvedena sinoć na sceni Doma kulture. Uloge u ovoj predstavi, rađenoj po scenariju Tamare Bjelanović, a u režiji poznatog crnogorskog reditelja Gorana Bjelanovića, tumače mladi glumci, učenici nekoliko škola iz Bara.

„Malo je reći da je rad sa njima, za mene bio veliko zadovoljstvo. Naš odnos je bio kao u drami ‘Šešir profesora Koste Vujića’. Čitava atmosfera prožeta je prijateljstvom, druženjem, igrom… koja se, vidjećete, nastavlja i nakon što se glumci poklone. Jer, pozorište i jeste velika igra, neprestano istraživanje, ‘kopanje’ po liku i situaciji, i uvijek može da se da nešto novo, drugačije… ali se svaki put daje sve od sebe“, kazao je za Radio Bar i Bar info reditelj Goran Bjelanović.

Tokom rada sa mladim glumcima insistirao je na tome da oni u sebi oslobode likove koje tumače i da ih „ožive“.

„To je ‘recept’ Stanislavskog da budu svjesni te ‘javne usamljenosti’. Iako jednim krajičkom svijesti znaju da je publika prisutna, da budu potpuno odvojeni od tog svijeta i da pripadnu nekom novom, svijetu iz mašte, nečemu što će da obogati njihovo djetinstvo. Ono zbog čega sam najsrećniji je, da je igra izvedena do kraja i da su svi inkorporirani“, objašnjava Bjelanović.

Trudio se, kako kaže, da učesnike „provede kroz ukupan proces nastajanja jedne predstave i da im pruži iskustvo kreacije, koja ponekad nadrasta pojedinačne zadatke“.

„Obično bi reditelj tražio od njih samo da glume, ali ne, ja sam htio da im pokažem sve tajne teatra“, naglašava Bjelanović.

Po njegovim riječima, ova predstava „nije sračunata na to da poduči, prosvijetli…a ipak sadrži najveću mudrost do koje je čovječanstvo ikada uspelo da dođe- a to je da je ljubav najveća, sveta tajna“.

„Poruka predstave je da je ljubav ono što trijumfuje u svakoj situaciji, što nadrasta sve spletke, i da će se desiti…koliko god da se čini da je ona, recimo, od lika princeze Cvjetane u predstavi, udaljena, i da se princeza nikad neće udati, to se dogodi onda kada se najmanje nada. Ova predstava je za sve- od sedam do 77, ali je, čini mi se, najviše za tinejdžere, jer je njima ljubav najbliže osjećanje“, smatra Bjelanović.

Reditelj ističe da je kroz projekat NVO „Janus“- „Put svile na pozorištu i filmu“, čija je kruna upravo ova predstava, kao neko ko je od skoro Baranin, htio nešto da pokloni gradu.

„U tome su mi pomogli Opština Bar, Kulturni centar Bar, kao i škole Srednja stručna, Ekonomsko- ugostiteljska, Gimnazija, Muzička škola… Dobili smo, dakle, podršku i od ustanova iz Bara. Mislim da je ovo predstava u kojoj živi cijela barska mladost, što me posebno čini srećnim. Ovo je prilika da zahvalim svima koji su učestvovali i pomogli da se realizuje projekat i da izrazim nadu da ih nismo iznevjerili“, kazao je na kraju razgovora Bjelanović.

Naši sagovornici bili su i mladi glumci. Oni su jednoglasno oduševljeni saradnjom sa rediteljem Bjelanovićem i uopšte prilikom da glume i nauče više o radu na predstavi. Neki od učenika su članovi dramske sekcije, a neki su se u pozorištu oprobali po prvi put.

„Jako sam zadovoljan što je u obzir uzet angažman mladih i što se radi na poboljšanju kulturne svijesti u našoj opštini. Nemam nekog glumačkog iskustva, tako da mi je, biću iskren iskren, rad na predstavi bio zahtjevan. Ovo je ujedno bila prilika da se upoznam sa glumačkom profesijom, ali i da predahnem od školskih obaveza. Drago mi je što sam upoznao ljude sličnih interesovanja, s kojima ću se sasvim sigurno družiti i u narednom periodu“ kazao je za Radio Bar i Bar info Andrej Kalašić, učenik Srednje stručne škole.

U ulozi kraljice odlično se snašla Enesa Sukić.

„Bilo je izuzetno teško jer kraljica i ja nijesmo baš slične, nemamo iste osobine, ali uz pomoć reditelja i kolega glumaca, nadam se da sam uspjela da je dočaram na najbolji način“, kazala je Sukić.

Talentovana učenica Gimnazije, Radmila Škuletić, poznato mlado lice na manifestacijama i kulturnim događajima u našem gradu, tumačila je ulogu princeze Cvjetane.

„Rad na predstavi bio je profesionalan. Zaista sam ponosna na čitavu ekipu i samu realizaciju. Prilagođavanje liku je prvi, sastavni dio pripremanja predstave, a sam lik Cvjetane je vrlo kompleksan i svaki segment pripreme bio je podjednako bitan. Učenje teksta je na kraju najmanji problem. Pred premijeru postoji velika doza odgovornosti, ali trema nije prisutna“, naglasila je Škuletić.

Princa glumi Dženan Skenderović. Ovo je njegova treća uloga u pozorištu.

„Ponosan sam na ekipu, a posebno na reditelja. Mislim da smo mi bili zahtjevniji od njega. Do nas je bilo da li ćemo ispuniti ono što nas je učio i da li ćemo dati maksimum i na publiku ostaviti dobar utisak. Nadam se da hoćemo, a ako ne, barem smo se potrudili“, rekao je Skenderović.

Najstariji u ansamblu je Lazar Drašković, student je prve godine Fakulteta za turizam i hotelijerstvo. On tumači ulogu ministra.

„Moja uloga je vrlo interesantna, ne bih puno da otkrivam, već bih volio da publika vidi i sama zaključi kakav je ministar. S obzirom da mi je prvi put da se oprobam u pozorištu, bilo je prilično teško, ali ovo je jedno lijepo, novo iskustvo za mene. Nadam se da ću imati još prilike da učestvujem u ovakvim i sličnim projektima“, optimističan je Drašković.

Ulogu savjetnika, koja je povezana sa ulogom ministra, tumačio je Davud Bahović, maturant Srednje ekonomsko- ugostiteljske škole.

„Naše uloge su povezane, na sceni se dopunjavaju. Obojica su lukavi, bezobrazni i sve rade u svoju korist. Inače, već duže sam član dramske sekcije, i prije sam se bavio glumom, međutim i za mene je ovo novo, sjajno iskustvo“, ističe Bahović.

Alen Arslani je kuvar- gastronom u Srednjoj ekonomsko- ugostiteljskoj školi. U predstavi tumači ulogu kreatora.

„Ovo je prvi put da sam glumio u nekoj predstavi, međutim odlično sam se snašao u ulozi i ponosan sam što sam učestvovao“, kazao je Arslani.

Doktora glumi Din Kurgaš, takođe učenik SEUŠ.

„Atmosfera na probama je bila jako dobra, u ansamblu su vladali prijateljski odnosi i jako mi se svidio rad na predstavi“, zadovoljan je Kurgaš.

Pored njih, ulogu princeze Zvjezdane tumači Elena Tomanović, a njene dadilje Mersida Sukić. Za scenografiju, kostime i šminku bila je zadužena Aleksandra Đurović, a sufler je Vasilisa Voštić. U muzičkom segmentu nastupaju solistkinja Janja Tufegdžić i Anastasija Bjelanović na klaviru. Na sceni se kao reditelj pojavio i Ilija Bjelanović.

Ukoliko ste propustili premijeru, predstavu „Ludi kamen za princa“ možete pogledati u repriznim terminima u subotu 2. i nedjelju 3. oktobra u 20 sati, na sceni u Domu kulture, uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera.

Share.

Comments are closed.