Predstavljena nova knjiga Željka Milovića – Koronartno odjeljenje, soba 80

“Koronartno odjeljenje, soba 80“ naziv je nove knjige autora Željka Milovića, novinara i publiciste iz Bara. Ovo suizdanje Kulturnog centra Bar i izdavačke kuće “Mediteran Multimedija” objavljeno je prije nekoliko dana, a tim povodom danas je u Dvorcu kralja Nikole je organizovana konferencija za novinare.

U ime suizdavača, govorili su Erol Marunović, direktor KCB i Željko Milović, autor knjige.

“Riječ je o knjizi o kojoj se do detalja oživljava Bar iz osamdesetih, kroz zbirku nostalgičnih priča o dešavanjima u dekadi koja je konačno oformila lice Bara. Posebno smo ponosni na činjenicu da je ovo prvo djelo takve vrste u Crnoj Gori, u cjelosti napisano i objavljeno tokom korone, te stoga u naslovu i ima tu igru riječi ‘korona’ i ‘art’ – ‘Koronartno odjeljenje’, dok ‘soba 80’ aludira na vremenski period iz urbane istorije Bara obrađen u knjizi. Bio je to, po mnogima, najljepši i najšareniji period razvoja grada, kada se definisao kao urbani centar ovog dijela primorja”, kazao je Marunović .

Tačno 66 priča, koje su za temu imale osamdesete godine XX vijeka u Baru, autor je objavio, dan za danom, od 25. marta do 31. maja 2020. na društvenoj mreži Facebook, uz reakcije čitalaca, mahom žitelja grada pod Rumijom, i onih koji su porijeklom iz našeg grada, rasutih po čitavom svijetu. Upravo ta interakcija učinila je da priče dobiju kvalitetnije konačne verzije i da se, pored njih, u djelu nađe još dvadesetak novih.

“Trudio sam se i rekao bih, barem po dosadašnjim odličnim reakcijama, uspio da knjiga bude sve sve samo ne dosadna, naročito za Barane, jer će tu pronaći mnoge stvari koje su zaturili u sebi – od autobuske stanice pored ulaza u Luku do kafića ‘RR’, od ‘Lamarina’ kraj Tri kule do kamenitog vrha nekadašnjeg lukobrana, od krcate sale OŠ ‘Jugoslavija’ tokom meča košarkaša ‘Mornara’ u Prvoj B ligi do igranki u Domu učenika i prvih koncerata ‘Katapulta’, od pozorišne predstave ‘Kapetan Džon Piplfoks’ do nastupa ‘Bijelog dugmeta’, ‘Riblje čorbe’, ‘Boe’, Šobića, Rokera s Moravu… od diskoteke ‘13. jul’, ‘Inexove’ kuglane, od bijelih ‘Autobokinih’ autobusa do Piletovog ‘Bagija’”, kazao je Milović i dodao da je

 ova knjiga logički nastavak njegovog prethodnog “beletžurnalističkog” djela – “Povratak u Ulicu maršala Tita”, koji je tretirao sedamdesete.

On je između ostalog potencirao i da je počašćen što je pogovor za knjigu napisao “jedan od sinonima Bara osamdesetih dr Zoran Živković”, novinar, književnik, publicista, Baranin koji živi u Beogradu, akter jednog dijela dešavanja opisanih u knjizi.

Predgovor je napisala prof. Maje Simović. Kako bi se izbjegli dosadni biografski podaci, a na fonu vremenske odrednice knjige, prof. Dragana Erjavšek je načinila leksikon-pitanja, na koje je autor odgovarao.

U dopisu prof. Maje Simović, koja zbog obaveza nije prisustvovala press-u, istaknuto je da “autor implicitno odgovara na pitanje zbog čega je važno vraćati se gradu, kroz sjećanja, sopstvena ili tuđa – zato što grad postaje potka za tkanje sopstvenog identiteta – taj grad postajemo, i jesmo mi sami”.

“Na jedan hologramski način, kroz Milovićeve priče se oživljava prošlost, i traje – kao u paralelnim kolosjecima – sa svim teretima sadašnjosti”, zaključuje prof. Simović.

Share.

Comments are closed.