Premijerno prikazan dokumentarni film Tragovima arheološke keramike iz Bara

Na ljetnjoj pozornici u Starom gradu sinoć je premijerno prikazan dokumentarni film “Tragovima arheološke keramike iz Bara”, arheologa Gorana Pajovića iz produkcije NVO “Manoveki”.

Na realizaciji filma o keramici iz raznih krajeva barske opštine i iz različitih vremenskih perioda, rađeno je nekoliko mjeseci, a o temi, ali i pojedinim zanimljivostima istorije Bara, govorili su arheolozi prof. Blagoje Govedarica, mr Mile Baković, mr Mladen Zagarčanin, dr Petra Zdravković, Dejan Drašković, Miloš Živanović, Ivana Živanović i vajar Ivan Kapičić.

Film sadrži i namjenski urađene animacije 3D modela posuda.

U ime domaćina, prije projekcije filma, okupljene je pozdravio Dejan Drašković, arheolog Kulturnog centra, organizacione jedinice Stari grad. On je istakao da je, nakon 12 godina, Citadela ponovo osvijetljena, a predstavio je i replike originalnih posuda iskopanih u Starom gradu, koje su prisutni imali priliku da vide, a djelo su vajara Ivana Kapičića.

“Posude su rađene po uzoru na originale koji se nalaze uglavnom u stalnim postavkama naših muzeja, ali je do izražaja došao i momenat čovjeka umjetnika koji je radio na posudama. Stoga, one nisu 100% kopija originala arheološkog materijala, već više umjetnički dojam, ali kao arheolog imam pravo da prosudim da je projekat, u ovom dijelu kopija posuda, i te kako bio uspješan“, zadovoljno je kazao Drašković.

Autor filma, Goran Pajović kazao je da je ovaj projekat isprva zamišljen kao jedno putovanje, ne samo kroz barsku prošlost, već kroz razne arheološke materijale koji se mogu sresti na arheološkim istraživanjima.

„U ovih 45 minuta imate priliku da vidite malu evoluciju keramičkih posuda, kako se to nekad radilo u bronzanom i gvozdenom dobu, pa sve do izuzetno lijepih posuda u periodu Venecije, ili nevjerovatno tehnički dobrih, skoro porcelanskih ili porcelanskih posuda iz perioda turske vladavine. Jedan dio ovog projekta je uključivao izradu nekoliko replika određenih posuda koje se nalaze u Baru. Originali koji se nalaze ovdje korišteni su da se, po uzoru na njih, uradi sedam komada i one su više zamišljene da imaju neku interaktivnu ulogu. Kada posjećujete  arheološke muzeje, kao posjetioci teško da možete doći u fizički kontakt sa posudama, a kroz ovaj film vam je dopušteno da to radite sa kopijama. Zato je i jedan dio ovog projekta upravo uključivao mogućnost da šira publika ima priliku da dodirne, okrene posude koje su rađene od drugačijih materijala. Ovo je način da i publika, koja nama negdje zavidi jer možemo dirati te posude, ima rijetku priliku da ih doživi na drugačiji način“, objasnio je Pajović.

Pajović se posebno zahvalio TO Bar koja je podržala projekat kroz godišnji program za finansiranje projekata za nevladine organizacije, arheologu Dejanu Draškoviću koji je, kako je istakao autor filma, na razne načine učestvovao da ovaj film ugleda svjetlost dana i Kulturnom centru koji je omogućio da se prikaže.

NVO „Manoveki“ postoji od 2015. godine i bavi se promocijom, digitalizacijom i istraživanjem kulturne baštine. Posljednji njihov projekat bio je dokumentarni film ”Pali za slobodu” kao dio projekta “Promovisanje spomen obilježja posvećenih NOB-u i učesnicima NOB-a na teritoriji opštine Bar, kroz dokumentarni film i 3D modele”.

Share.

Comments are closed.