Prof. Milena Lukšić Đurović: Naslovnice su danas ovakve kakve su, a kakve će sjutra biti – zavisi od nas

Gošća u rubrici “Naslovna strana” u Jutarnjem programu Radio Bara bila je Milena Lukšić Đurović, profesor na Fakultetu za turizam Univerziteta “Mediteran” u Podgorici, viši lektor i stručnjak za engleski jezik u turizmu i hotelijerstvu i jedan od predavača na City University of New York.

“Nakon čitanja ovih naslova, znam zašto ne čitam novine. Privuče me jedino odjeljak u kojem se tretiraju teme iz umjetnosti, kulture, obrazovanja, kao i lijepe priče o uspješnim privrednicima, poljoprivrednicima….”, kaže Lukšić Đurović, uz žaljenje što na današnjim naslovnicama nema najava lijepih priča sa našim uspješnim srednjoškolcima, pomenuvši  maestralnu Baranku Aminu Bahović koja u ime Južne unije srednjoškolaca Crne Gore povezuje 700 učenika srednjih škola sa 180 poslodavaca, a nema, kaže, ni vijesti sa nedavno održanog Državnog takmičenja u turizmu i ugostiteljstvu na kojem su neki od njenih studenata dodjeljivali nagrade najboljima.

“Lijepo bi bilo i da se sa naslovnih strana poželi uspjeh učenicima završnih razreda koji vjerovatno drhte pred sjutrašnji ‘dan D’, kad polažu maturski ispit iz stranog  jezika. Nema priča o uspješnim mladim poljoprivrednicima koji su, recimo, zasadili stotine mladih stabala maslinovog drveta i koji sa svojim ekstradjevičanskim maslinovim uljem konkurišu na takmičenjima u Njujorku. Voljela bih da na naslovnicama vidim osmjehe i zagrljaje naših zdravstvenih radnika koji su uradili fantastičan posao tokom pandemije, zatim lijepe priče o sudijama koji dostojanstveno rade svoj posao, u što sam se lično uvjerila pogotovo kad je Osnovni sud u Baru u pitanju, jer radim i kao sudski tumač. Na putu od Bara do Podgorice svakodnevno u kolima pratim program Radio Bara, a osim birane muzike za koju su zaduženi vaši vrhunski ton majstori , sa ovih talasa čuju se prijatni glasovi od kojih možemo da učimo pravilno akcentovanje riječi, dopadaju mi se i teme kojima se bavite, hvala što postojite i što na sjajan način obogaćujete naš duh i pomažete da svoje misli i djela usmjerimo na lijepe stvari”.

Mjesto na nekoj od naslovnih strana, po riječima Lukšić Đurović, zaslužuju i “Žene Bara” koje svakodnevno obezbjeđuju 250 obroka za naše nesnađene sugrađane i koje su ovogodišnji dobitnik  nagrade za filantropiju “Hrabro srce”.

“Dakle, lijepih vijesti nema, a ja želim da, ipak, donekle popravim taj utisak, pa mogu reći da sam ja neko ko se bavi sobom i onim što volim najviše na svijetu, a to su moji studenti. Osmišljavam načine kako da im pomognem u karijerama, da lakše dođu do posla, a da pri tom ne kažu: ‘Profesorka, treba mi veza za ovo!’. Dan treba da počne sa lijepim temama, što znači da jutarnja kafa ne bi trebalo da se pije uz ovakve naslove”, smatra gošća Radio Bara.

 “Od ozloglašenih knjiga do srpskog kola između štandova” (Pobjeda)

“Ovaj naslov upućuje na ‘incident’ sa Sajma knjiga u Podgorici a ja sam se ponadala da će priča o podgoričkom Sajmu knjiga biti jedna i jedina pozitivna priča danas, odnosno da će govoriti o sjajnoj organizaciji i fantastičnoj atmosferi koja je vladala tamo, a tako je zaista i bilo, jer su i moji studenti i kolege profesori na Sajmu i prenose mi samo lijepe utiske sa predstavljanja svojih znanja i dostignuća, čime samo doprinose Crnoj Gori, nezavisno od pripadnosti po bilo kom osnovu”.

“Zbog akcize na plastiku, skuplje domaće mlijeko, jogurt…” (Vijesti)

“Ovo je jedan od mnogobrojnih uzbuđujućih naslova danas, a pripada ekonomskim temama. Svjedoci smo svakodnevnih poskupljenja, ne samo goriva nego i prehrambenih artikala, pa se čini da će vrlo brzo biti anulirano nedavno povećanje plata. Rješenje je u podršci nas, kao društva, svima koji nešto proizvode, pa makar to bilo mlijeko, jogurt , hleb, dakle osnovne namirnice, jer ako nemamo osnovno, nemamo ništa”, smatra prof. Milena Lukšić Đurović.

“Tri zarazne bolesti prijetnja za 16500 predškolaca”

“Moja sugestija vezano za ovaj naslov je da se mora objasniti roditeljima zbog čega je vakcinacija dobra.  Ima danas dosta djece koja kasno progovore, mnogi sve to povezuju sa vakcinom, pa predlažem da se roditelji koji imaju dilemu najprije obrate pedijatru, onda i logopedu za savjet, a nakon toga donesu odluku o vakcinaciji. Treba razgovarati, a ne konstantno upozoravati. Lako je izvući ovako bombastične naslove, morate paziti na terminologiju. ‘Naduvani’ termini nakon konstantne upotrebe gube efekat. Lijepim, jednostavnim riječima postigao bi se bolji efekat u pojašnjavanju određenih nedoumica, u ovom slučaju to je najbolji način da se otkloni svaka bojazan roditelja”.

“Desetine hiljada vjernika poklonilo se Svetom Vasiliju” – naslov je koji je privukao najviše pažnje naše gošće.

“Ogroman broj hodočasnika pohrlio je juče ka manastiru Ostrog. To dovoljno govori o stanju naše duše. Ovo je pokazatelj da kao duštvo želimo da se povežemo sa našim pravim vrijednostima, sa onim duhovnim što nosimo u sebi i da potražimo spas tamo gdje su nas vjekovima učili naši stari da je spasenje, a to je Bog, kako god ga nazivali. Pomenuću dva velika imena iz hrišćanske i islamske tradicije.  Vladika Velimirović je rekao ‘sve što radiš, vezuj koncima za nebo’, dok je imam Bulgari na jednom gostovanju upravo u Baru, odgovarajući na pitanje kako uspijeva da bude uvijek pozitivan, odgovorio ‘vježbam svakog dana’. Željela bih da ove novine svakodnevno ‘vježbaju’ po jedan pozitivan, optimističan naslov koji će našem čovjeku dati snagu da krene u bolje sjutra”, kazala je Lukšić Đurović , završavajući gostovanje jevrejskom poslovicom “ako ne idem naprijed, idem nazad”, napominjući da “ona neće nazad” i da “vjeruje da ima onih koji će uspjeti u namjeri da Crnu Goru učine najljepšim mjestom za život”.

Share.

Comments are closed.