Barski srednjoškolci među najboljim ekoreporterima u Crnoj Gori

Proglašenjem najboljih učesnika, završen je konkurs ”Mladi ekoreporteri”, kojeg je, po četrnaesti put, organizovala NVO “EKOM” u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE).

Na konkurs je stiglo preko 350 radova iz 30 osnovnih i 13 srednjih škola. Na pripremi je radilo preko 350 učenika i pomagalo 60 profesora mentora.

Nakon selekcije, u konkurenciji za nagrade bilo je ukupno 100 radova i to: 20 članaka, 35 fotografija, 25 fotopriča i 20 video klipova.

Odabrane radove je tokom aprila 2021. vrednovao četrnaesetočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u šest tematskih i dvije starosne kategorije – srednjoškolci i osnovci.

Među nagrađenima su i učenici iz Bara.

Za najbolji članak proglašen je “Covid19 otpad- još jedan izazov pandemije” Iman Zejnilović (Gimnazija “Niko Rolović”).

Najbolja ekološku foto priča “More vraća svoju teritoriju!” djelo je Marije Vuksanović (Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola).

Drugo mjesto sa člankom “Ekološka svijest –  iznad profita” pripalo je Hristini i Heleni Krgović (Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola).

U kategoriji ekološke fotografije treća je “Varalica” Lejle Hasanović (Gimnazija “Niko Rolović”)

U kategoriji ekološke foto-priče biodiverziteta i predjela za “Čari kestenove šume – kuća mojih predaka” pohvaljena je Antoneta Pepđonović (Srednja stručna škola).

U kategoriji „video“ pohvaljene su Diana Zabijako i Divna Ratković (Gimnazija “Niko Rolović”) za rad “Od izvora do ušća”.

U kategoriji ekološke foto-priče pohvaljen je Aleksa Knežević (Gimnazija “Niko Rolović”) za rad “Ekološka (ne)kultura”.

Posebne pohvale za radove o aktivizmu i eko školama pripale su OŠ “Jugoslavija”, a za radove o biodiverzitetu za foto priču “Jesen u dvorištu škole (očima djeteta)” Mini Lukač i Adini Huko (OŠ „Mrkojevići“) i za video “Nestanak pčela” Amiru Čuturiću (Gimnazija “Niko Rolović”).

Na sajtu www.mladi-ekoreporteri.org.me može se pogledati kompletna lista i katalog najbolje plasiranih radova i učenika.

Diplome nagrađenih učesnika, kao i sertifikati mentora, biće dostavljeni poštom tokom juna.

Žiri je radio u sastavu: Dragica Šaković, novinarka; Željko Milović, novinar i publicista; Jelena Vukasović, profesorka književnosti; biolozi: mr Vasilije Bušković, mr Izeta Trubljanin; mr Aleksandra Ivanović i Nemanja Malovrazić; Anto Baković, fotograf; Radmila Beća Radulović, grafička dizajnera te nekadašnji učesnici i pobjednici konkursa (YRE alumni): Ivan Čojbašić, direktor fotografije, Tatjana Đurović, turizmolog; Sara Đurović, grafička dizajnerka, Đorđe Kalezić, softver inženjer i Katarina Pašić, arhitekta.

Osnovna škola “Jugoslavija” iz Bara je na konkurs poslala preko 50 radova, a više od 20 radova: osnovne škole „Aleksa Bećo Đilas” iz Mojkovca (36) i “Dušan Obradović” sa Žabljaka (25) te Srednja ekonomska-ugostiteljska škola iz Nikšića (21). Najveći broj selektovanih radova imale su osnovne škole “Dušan Obradović” sa Žabljaka (8) i „Dr Dragiša Ivanović” iz Podgorice te Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola iz Nikšića (6).

”EKOM”, kao organizator konkursa, dodjelio je posebne pohvale i priznanja za radove o ekološkom aktivizmu i eko-školama: Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi iz Nikšića, Gimnaziji „Tanasije Pejatović” iz Pljevalja te osnovnim školama: „Dr Dragiša Ivanović” iz Podgorice, „Jugoslavija” iz Bara i „Radomir Mitrović” iz Berana.

“Od 22. aprila na web stranici www.mladi-ekoreporteri.org.me, mogu se pogledati odabrani radovi ovogodišnje produkcije, a on-line glasanje traje do 5. juna, kada će na Svjetski dan zaštite životne sredine biti proglašeni najbolji radovi po mišljenju publike. Ovi rezultati neće imati uticaj kod određivanja radova za međunarodno takmičenje “Young reporters for the environment 2021” jer će na njega biti poslati radovi nagrađeni od strane žirija, uvažavajući i tematiku kojom se bave, ispunjenosti kriterijuma i godišta autora,” saopštio je Saša Karajović, izvršni direktor EKOM-a I nacionalni koordinator Mladih ekoreportera.

U periodu od 2008. do 2020. godine najbolji mladi ekoreporteri Crne Gore osvojili su ukupno 28 međunarodnih nagrada, a zahvaljujući trogodišnjoj kampanji „Manje smeća” (“Litter less”) učestvovali su i u ekološkim misijama u Kopenhagenu, Stokholmu i Nikoziji.

“Učešće u programu ‘Mladi ekoreporteri’ u Crnoj Gori je raslo sa dvije pilot škole u Kotoru u 2008. godini, da bi do danas učestvovalo preko 100 obrazovnih institucija, sa preko 3.000 učenika i 100 profesora mentora, a u konkurenciji za nagrade je u do sada je bilo blizu 4.000 radova” – istakao je Karajović.

Share.

Comments are closed.