Promocija zbirke eseja Sa okusom soli Zorana Živkovića večeras na Ljetopisu

bARS program ovogodišnjeg izdanja Barskog ljetopisa biće nastavljen večeras predstavljanjem zbirke esejea dr Zorana Živkovića „Sa okusom soli“.

Moderatorka ove književne promocije koja počinje u 21h, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, biće Maja Simović.

U naslovu ove knjige je zvuk čuvene pesme poznatog italijanskog kantautora Đina Paolija “Sapore di sale, sapore di mare”, koja je kod nas poznata u prepjevu Arsena Dedića.

I ne samo zbog toga, prirodno je da ovu knjigu izvesnog senzibiliteta, ali ne i manje važnih preokupacija, otvara pravi mediteranski triptih, i to posvećen Federiku Feliniju, Voju Staniću i Arsenu Dediću.

Prema autorovim riječima, „i Felini, i Stanić, kao i Dedić, čine mediteranski trio čiji uticaj, ako ga je zaista bilo, sad bih želeo da je bio veći i značajniji. I to ne samo na mene samog, i ne samo na svet koji znam“.

Zoran Živković je rođen 1958. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu i gimanziju završio je u Baru, da bi studije jugoslovenske književnosti započeo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na beogradskom Fililoškom fakultetu. Autor je knjige „Mediteranski svetionik“ za koju je 2019. godine dobio nagradu Vukove zadužbine za nauku.

Objavio je brojne radove u zbornicima i stručnim časopisima, kao i tekstove u poznatim nedeljnicima i dnevnim listovima.

Bio je dugogodišnji novinar i urednik Radio Bara, jedan od njegovih prepoznatljivih glasova (i lica) osamdesetih.

Share.

Comments are closed.