Promovisan Zbornik Nekazano 1 i dodijeljeno priznanje Božidar Fićo Filipović

U organizaciji Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetmika “Nekazano” održana je u Dvorcu kralja Nikole promocija zbornika poezije “Nekazano – 1”.

Samo za ovu priliku pristigli su u Bar pjesnici iz Holandije, Sjeverne Makedonije, Srbije, ali i iz Risna, Nikšića, Podgorice… Specijalni gost večeri bio je prof. doc. Rade Vučićević, književni kritičar i teoretičar književnosti.

Gordana Srećković i Mladen Babović, članovi Udruženja “Nekazano”, prezentovali su aktivnosti u ovoj, “veoma uspješnoj književnoj godini”. Kako je navedeno, Udruženje je objavilo 43 naslova knjiga i časopisa, organizovalo dvadeset promocija i književnih večeri, među kojima i Antologije ženskih aforizama sa prostora bivše Jugoslavije, Antologije haiku pisaca Crne Gore, te knjigu kanadske autorke Zorice D. Mišić na maternjem i ruskom jeziku. Održali su Drugi festival ljubavne poezije “Pjesnik – Svetionik”, književne večeri posvećene Puškinu i Mini Karadžić, objavili jedan broj časopisa za haiku, a dva za kulturu i umjetnost pod svojim imenom. Predstavnici “Nekazanog” su učestvovali, pored ostalog, na “Struškim književnim susretima”, “Karamanovim susretima” u Radovišu – Sjev.Makedonija, Sajmu knjiga u Beogradu, a “kruna rada je Zbornik koji večeras predstavljamo”.

Na večeri je prvi put dodijeljeno specijalno priznanje “Božidar Filipović Fićo”, koje će Udruženje “Nekazano” dodjeljivati mladim pjesnicima za izdanja u tekućoj godini. Ove godine, pripalo je Danilu Pečurici za knjigu “Kometa tuge”.

U muzičkom dijelu programa nastupile su učenice ŠOMO “Njegoš” Elena Tomanović, Varvara Berezekova i Nikolina Lukšić, svoje je stihove čitala Andrea Marković, učenica SEUŠ, a pjesnikinja i slikarka Natalija Novaković uručila je predsjedniku Udruženja Labudu N. Lončaru umjetničku sliku.

Po održanoj promociji, pjesnici i prijatelji “Nekazanog” su učestvovali u dočeku tzv. “Pjesničke nove godine”, druženja koje Udruženje organizuje krajem decembra.

Share.

Comments are closed.