Raičević primio novoizabranu ambasadorku Republike Turske

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević sa saradnicima primio je u prvu zvaničnu posjetu novoizabranu ambasadorku Republike Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan.

U sastavu turske delegacije sastanku su prisustvovali Begüm Tuç, treći sekretar ambasade, Fatma Derya Koç, savjetnica za trgovinske odnose, Kadir Kaynar, koordinator za religijske odnose, direktor Ziraat banke u Podgorici, Mustafa Şenman, i Asmir Lucević, prevodilac.

Predsjednik Opštine je prisutnima poželio dobrodošlicu i ambasadorki uspjeh u budućoj diplomatskoj misiji. Raičević je goste upoznao sa svim ekonomskim, turističkim, privrednim i kulturnim potencijalima grada Bara.

“Opština Bar je razvojno najpotentnija na crnogorskom primorju. Naš grad po svom multietničkom skladu i suživotu građana različitih vjera je dobar primjer u čitavom regionu, na šta smo veoma posnosni. Takođe, Bar je prepoznat po bogatom kulturno-istorijskom nasleđu koje nastojimo da revitalizujemo, kao i po značajnim turističkim, privrednim i saobraćajnim potencijalima”, rekao je Raičević.

Istakavši prijateljske odnose koji se ogledaju kroz razne primjere saradnje Bara i Turske, Raičević je podsjetio da Opština Bar ima potpisane međunarodne sporazume sa Opštinom Bornova, Opštinom Kučukkuju i gradom Adana iz Turske kao i razvijenu saradnju sa “Marmara fondacijom”.

On je takođe naveo primjer dobre saradnje sa Global Ports Holding (GPH) kompanijom iz Turske koja je kroz proces privatizacije preuzela jedan dio poslovanja nekadašnje Luke Bar i čijim dolaskom je Bar na turističkoj mapi prepoznat kao kruzing destinacija.

Čelni čovijek opštine Bar je istakao i značaj podrške turske Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju -TIKA, koja je u saradnji sa Ambasadom Turske realizovala niz projekata u različitim oblastima u Baru.

“Želimo da nastavimo dobru saradnju sa Turskom i da pošaljemo jasnu poruku da su naša vrata otvorena za sve investitore iz Turske. Očekujemo podršku za naredne projekte koje planiramo a naročito sam siguran da ćete nam pružiti podršku da Starom Baru dragulju naše Opštine kroz restauraciju i rekonstrukciju kulturno istorijskih spomenika podarimo novi život”, zaključio je Raičević.

Ambasadorka Turske se zahvalila prvom čovijeku Bara na srdačnom prijemu i izrazila spremnost za unapređenje saradnje između dvije prijateljske zemlje, koje u kontinuitetu baštine evroatlantske integracije.

“Turska prepoznaje Crnu Goru kao primjer ubrzanog napretka i evroatlanskih integracija i Ambasada pruža bezuslovnu podršku projektima između Crne Gore i Turske u pravcu prosperiteta. Zadovoljstvo mi je da je Vaš grad primjer multietničkog sklada, Bar je izuzetno bitan za nas i zbog zajedničke istorije koju baštinimo kao brojnih istorijskih veza, ali ekonomskih, imate dobar geografski položaj što je privlačno za naše investitore. Želim da dodatno unaprijedimo saradnju te iz tog razloga ostajemo u potpunosti otvoreni za podršku svim vašim programima i projektima”, zaključila je Ozan.

Share.

Comments are closed.