Roman Pod oba Sunca predstavljen na Barskom ljetopisu

U sklopu književnog programa 34. Barskog ljetopisa svoj novi roman „Pod oba Sunca“ predstavio je crnogorski književnik Ognjen Spahić. Bila je to prva promocija ovog romana u Crnoj Gori iako je u izdanju „Frakture” objavljen krajem 2020.godine.

Moderatorka večeri, novinarka i književna kritičarka Dragana Erjavšek kazala je da se Spahić u novom romanu između ostalog bavi nostalgijom, krivicom i nesređenim odnosima.

 „Aktuelizuje dosta bolne devedesete godine, dubrovačko ratište, logor „Morinj“, odlaganje kažnjavanja za zlodjela koja su tamo počinjena, a u isto vrijeme priča dvije porodične drame i to dvije porodice koje su svedene, jer se radi o porodicama bez djece“ kazala je Erjavšek i dodala da je „Pod oba Sunca” ove godine bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu što mu, kako smatra, daje kredibilitet i negdje drugo van ovih prostora.

“Malo je čudno bilo to s NIN-ovom nagradom ove godine jer, navijalo se za ovaj roman, a na kraju je dobio samo jedan glas. Polemisalo se o jeziku na kojem je pisan, spekulisalo se da će najvjerovatnije to kao i porijeklo autora biti diskutabilni pri samom izboru” kazala je Erjavšek i upitala autora što on misli o tome, da li je to presudilo ili kvalitet romana.

Spahić je kazao da je “sve što je imao da kaže, rekao između te dvije korice romana”.

“Vanknjiževna priča (a nagrade svakako njoj pripadaju) jednostavno je nešto što je usud javnog posla. Ja s nagradama gotovo pa da nemam ništa. Znam da se otvorila ta polemika odkud ja, u tom izboru. To sam vrlo jasno objasnio i pokrenuo neku minornu polemiku na rubu srpske medijske scene, u smislu da jednostavno nemam nikakav problem s tim ako neko u jeziku kojim pišem prepozna hrvatski, srpski ili bosanski. ‘Ljepota je u oku posmatrača’ tako da sam sve te polemike prepustio ljudima kojima su bitne, meni zaista nisu “ kazao je Spahić.

On je istakao da se uvijek trudi „da se književne večeri ne pretvore u neki cirkus objašnjavanja što je pisac htio da kaže“ i da „insistira na tome da ljudi pročitaju knjigu pa da svako donese svoj sud“.

U romanu “Pod oba Sunca” on ispisuje “veliku temu o crnogorskoj krivici u jugoslovenskim ratovima, o promjeni političkog i društvenog sistema koji je legitimisao zločine i obračune sa onima koji su se usprotivili bezumlju. Koristeći mladi bračni par kao antipod, roman pokreće i pitanja motivacije bračnih odnosa, ostanka ili odlaska”.

Ispripovijedan kroz glasove četvoro protagonista, nekadašnjeg kapetana prve klase Branimira Bata Lončara, sada svjetioničara, i njegove supruge Danice, te para u krizi srednjih godina, Nevene i Mitra, koji jednog ljeta razapinju šator pred svjetionikom. U fokusu je zajednička večera koja će, kako piše u najavi izdavačke kuće „Fraktura“, promijeniti sve u njihovim životima. Autor oslikava likove, njihova stanja i osećanja, ogledana u tišini, ćutanju i neizrečenom.

„Fokus je na čovjeku kojeg sam ja upoznao kao paradigmu ’91. To je čovjek koji je bio na razmeđu ideja, koji je prisustvovao smrti države, koja je bila sve što on jeste. Konsekvence se uvijek događaju prvo i osnovno na nivou porodice. To je bio dakle, moj fokus. Ono što se dalje dešavalo (a to je morinjski logor, koji je još uvijek tabu tema u Crnoj Gori) je prikazano faktografski. Sva imena koja se tu pominju su realna, svi događaji su napisani oslanjajući se na sudske spise koji su bili aktuelni do prije nekoliko godina. Tako da moj pokušaj nije istjerivanje bilo kakve pravde, nije bilo kakava poruka koja bi mogla donijeti korist, sud ili pomak na nivou javnog mnjenja, nego  je jednostavno neka vrsta muke, nekog potisnutog sarkazma koji osjećam u odnosu na to doba kada sam imao trinaest godina i gledao sve što se dešava“ kazao je Spahić.

34. Barski ljetopis nastavlja se večeras u 21 sat ispred Dvorca kralja Nikole kada će u sklopu muzičkog segmenta festivala nastupiti sopran Emilija Minić.

Share.

Comments are closed.